Jönnek a felhők, hajnalban havazhat is

2017 december 2., szombat 14:43
32

Magyarországon vasárnap estig dél felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és hajnaltól délkelet felől havazás kezdődik, de a keleti határvidéken havas eső is lehet. Vasárnap napközben a Dunántúl keleti felén helyenként, a Dunától keletre sokfelé várható csapadék: eső, havas eső, hó vegyesen, de délutántól már döntően hó, estétől ugyanakkor nyugat felől szűnni kezd a csapadék. Néhány cm vizes, tapadó hóra az Alföld keleti felén lehet számítani. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten vasárnap is megerősödik az északi, északnyugati szél. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -7 fok között alakul, -5 fok körüli értékekre a Bakony, a Gerecse, a Pilis és a Börzsöny környékén számíthatunk.
A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 és +4 fok között várható.

Közép-Európa fölött közben épp egy anticiklont állomásoztat az Időjárási Főparancsnokság, a környéken napos és tartósan borult, ködös területek egyaránt előfordulnak. A csúcshőmérséklet döntően fagypont közeli. Eközben a balti államoktól Fehéroroszországon és Románián át egészen a Jón-tengerig hullámzó frontálzóna húzódik, amivel jobb, ha vigyáz az ember.

A front mentén sokfelé hull csapadék; eső, havas eső, havazás vegyesen. A Balkán-félszigeten nagy területen fordult elő 40 mm körüli csapadékmennyiség, sőt

Albániából 85-120 mm-es csapadékösszegeket is jelentettek.

A fronttól keletre délies áramlással meleg levegő érkezik a Fekete-tenger nyugati partvidékeire is, a Duna-deltában például 15 fok körüli csúcshőmérsékletet mértek. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását egy délkeletre, keletre elvonuló ciklon alakítja, sokfelé várható vegyes halmazállapotú csapadék. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt