Mit tegyen az orvos, ha a beteg a mellkasára tetoválta: „Ne élessz újra!”?

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Még májusban riasztották a miamii Jackson Memorial Hospital orvosát egy sürgősségi esethez.

Az öntudatlan állapotban lévő 70 éves férfinek légzési problémái voltak, szeptikus sokkot kapott, a vére pedig tele volt alkohollal.

A sürgősségi osztályon azonnal hozzákezdtek a beteg állapotának stabilizálásához, ezért a felsőtestét kiszabadították a ruhájából. Ekkor pillantották meg a férfi mellkasán a tetoválást:

„NE élessz újra!”

Az orvosok azonnal leálltak, és erősen elgondolkodtak, hogy mi a teendő ilyenkor. Floridában ugyanis legálisan kérhetik a páciensek, hogy ne élesszék őket újra, ám ennek hivatalos formája van: egy sárga nyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni a kórháznak. 

Csakhogy ebben az esetben pusztán egy tetoválásról volt szó. Azzal az orvosok tisztában voltak, hogy valaki csak úgy nem tetováltat magára ilyen szöveget, ráadásul a tetoválás nagy méretű volt, kifejezetten átgondoltnak tűnt.

Ám mivel a férfi személyazonosságát nem tudták kideríteni, így inkább folytatták a férfi kezelését: vénát szúrtak, infúzióra kötötték, adrenalint adtak neki, hogy helyreálljon a vérnyomása, oxigénmaszkot tettek az arcára.

Miután stabilizálták az állapotát, felhívták a kórház etikai osztályát, a páciens ujjlenyomata alapján pedig elkezdték őt keresni a rendszerben.

Mint később kiderült, az óvatosság nem volt véletlen. Bár Floridában törvényes az eutanázia ilyen formája, 2012-ben már történt egy hasonló eset, egy betegen hasonló tetoválást találtak. Akkor nem vették komolyan a szöveget, és mint kiderült, jól tették: az a férfi egy pókerjátszma elvesztése után, fogadásból tetováltatta magára a szöveget, egyáltalán nem gondolta komolyan az eutanáziát, nem is adott be erről nyilatkozatot.

A májusi eset azonban máshogy végződött: a férfit végül beazonosították, és megtalálták az általa leadott nyilatkozatot. A sürgősségin ugyan stabilizálták az állapotát, de miután újra romlani kezdett, már nem segítettek neki, hagyták elmenni. (The Atlantic)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.