Mit tegyen az orvos, ha a beteg a mellkasára tetoválta: „Ne élessz újra!”?

Tbg
Egészségügy
2017 december 02., 15:34
comments 123

Még májusban riasztották a miamii Jackson Memorial Hospital orvosát egy sürgősségi esethez.

Az öntudatlan állapotban lévő 70 éves férfinek légzési problémái voltak, szeptikus sokkot kapott, a vére pedig tele volt alkohollal.

A sürgősségi osztályon azonnal hozzákezdtek a beteg állapotának stabilizálásához, ezért a felsőtestét kiszabadították a ruhájából. Ekkor pillantották meg a férfi mellkasán a tetoválást:

„NE élessz újra!”

Az orvosok azonnal leálltak, és erősen elgondolkodtak, hogy mi a teendő ilyenkor. Floridában ugyanis legálisan kérhetik a páciensek, hogy ne élesszék őket újra, ám ennek hivatalos formája van: egy sárga nyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni a kórháznak. 

Csakhogy ebben az esetben pusztán egy tetoválásról volt szó. Azzal az orvosok tisztában voltak, hogy valaki csak úgy nem tetováltat magára ilyen szöveget, ráadásul a tetoválás nagy méretű volt, kifejezetten átgondoltnak tűnt.

Ám mivel a férfi személyazonosságát nem tudták kideríteni, így inkább folytatták a férfi kezelését: vénát szúrtak, infúzióra kötötték, adrenalint adtak neki, hogy helyreálljon a vérnyomása, oxigénmaszkot tettek az arcára.

Miután stabilizálták az állapotát, felhívták a kórház etikai osztályát, a páciens ujjlenyomata alapján pedig elkezdték őt keresni a rendszerben.

Mint később kiderült, az óvatosság nem volt véletlen. Bár Floridában törvényes az eutanázia ilyen formája, 2012-ben már történt egy hasonló eset, egy betegen hasonló tetoválást találtak. Akkor nem vették komolyan a szöveget, és mint kiderült, jól tették: az a férfi egy pókerjátszma elvesztése után, fogadásból tetováltatta magára a szöveget, egyáltalán nem gondolta komolyan az eutanáziát, nem is adott be erről nyilatkozatot.

A májusi eset azonban máshogy végződött: a férfit végül beazonosították, és megtalálták az általa leadott nyilatkozatot. A sürgősségin ugyan stabilizálták az állapotát, de miután újra romlani kezdett, már nem segítettek neki, hagyták elmenni. (The Atlantic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.