A finnek is kaptak egy csodazongorát, amelynek sikeréért a fél NER dolgozott vérrel-verejtékkel, mégse kell senkinek

vélemény
2017 december 04., 14:07

Bogányi-zongorát adományozott a finn államnak a függetlenség kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából a magyar állam. Az ünnepélyes átadás a két házelnök, Kövér László és Maria Lohela hétfői budapesti megbeszélése után történt - írja az MTI. Ez a hír elsőre unalmasnak tűnhet, de valójában a nap egyik legszórakoztatóbb és legszomorúbb eseménye.

Kövér László, az Országgyûlés elnöke, Maria Lohela, a finn parlament elnöke és Bogányi Gergely zongoraművész, a hangszer tervezője, Finnország függetlenségének kikiáltása 100. évfordulója alkalmából a magyar állam által adományozott Bogányi-zongora átadási ünnepségén az Országház Kupolacsarnokában
photo_camera Kövér László, az Országgyûlés elnöke, Maria Lohela, a finn parlament elnöke és Bogányi Gergely zongoraművész, a hangszer tervezője a Bogányi-zongora átadási ünnepségén az Országház Kupolacsarnokában Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A „csodazongora” történetében Orbán szerint „benne van minden, ami minket, magyarokat jellemez”. Bár a miniszterelnök nem így értette, de Bogányi Gergely zongoraművész találmánya valóban igazi NER-termék, amiben az új magyar gazdasági modell minden szépségét együtt csodálhatjuk meg: közpénzmilliók a haveroknak, a piaci sikertelenséget ellensúlyozó állami adományok és az ezek elfedésére kitalált hangzatos szólamok.

De hogy is volt ez?

  • Bogányi és társai kitaláltak „egy teljesen egyedi formájú és felépítésű zongorát”.
  • Az ezzel foglalkozó cégbe rövid időre beszállt az első Orbán-kormány volt miniszterének felesége és a második Orbán-kormány volt államtitkára.
  • A kft. 217 millió forintos támogatást kapott az államtól az Új Széchenyi Terv keretében.
  • Ehhez még az önrészt sem nekik kellett kifizetni, mert azt a Magyar Nemzeti Bank biztosította a „társadalmi felelősségvállalás program” keretében. (Ezt a 60 milliót később még az igazán nem finnyás jegybank is visszakérte a cégtől, mert „a támogatási szerződés egyes pontjai sérelmet szenvedtek”.) 
  • Aztán a Szerencsejáték Zrt. is megtolta őket egy 40 milliós reklámkampánnyal.
  • A zongorát először a NER elitjének, Orbán Viktornak és Lévai Anikónak, Andy Vajnának és Balog Zoltánnak mutatta be Bogányi az üres Zeneakadémián egy zártkörű, nem nyilvános eseményen.
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond  a magyar kultúra napja előestéjén tartott gálakoncerten, az új magyar fejlesztésű Bogányi-zongora bemutatóján a Zeneakadémián 2015. január 21-én
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar kultúra napja előestéjén tartott gálakoncerten, az új magyar fejlesztésű Bogányi-zongora bemutatóján a Zeneakadémián 2015. január 21-én Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
  • 2015 januárjában a nagyközönségnek már maga Orbán mutatta be a csodazongorát, amely szerinte megtestesíti a magyarok örök vállalkozó kedvét, újító szándékát, valamint a magyar lélek nyughatatlanságát, amely mindig arra törekszik, hogy egyre tökéletesebbet alkosson.
  • 2014-ben és 2015-ben összesen annyi bevétele volt a cégnek, amennyi 1, azaz egy darab zongora ára. 2016-ban pedig konkrétan 0 forint árbevételt könyvelhettek el, a cég eredménye mínusz 236 millió forint volt.
  • Senki nem akar csodazongorát? Dehogynem: a magyar kormány, amely egyből tízet rendelt belőle, és 764 milliót költött el rá a pénzünkből. Ebből hetet magyar, hármat pedig külföldi intézmények kapnak - köztük most a helsinki Sibelius Akadémia.
  • Az egyik legszebb momentum Pécs esete, ahol a durván eladósodott város fideszes polgármestere közadakozást kezdeményezett a Bogányi zongora megvásárlására, de csak 2 millió forint jött össze.
  • Nem fizet a nép? Sebaj: végül az állam vette meg a városnak a zongora extra méretű változatát 108 millióért. A közadakozásból befolyt összes a szállításra és a hangolásra volt elég.
  • Ha a válogatós az egyszerű embereknek és a válogatós művészeknek nem kellett, akkor talán az arab sejkeknek jó lesz: tavaly novemberben az Abu-Dhabiban tartott Big Boys Toys nevű luxusexpón próbálták elsózni.
  • Méghozzá a zongora „art edition” nevű verzióját, amelyet Habony Árpád akkori állítólagos barátnője, Nagy Boglárka tervezett.
  • Mindeközben maga Bogányi az MMA tagjaként kapja a havi apanázst, 2016-ban Budapest díszpolgára lett, és a köztévé komolyzenei tehetségkutatójának zsűrijébe is meghívták. 

Ma a finnek is részévé válhattak ennek a sikertörténetnek. És hogy a baráti Oroszország mellett miért pont a helsinki akadémia kap a magyar lelket megtestesítő zongorából, amire a világon mindenki oly erősen áhítozik? A hivatalos apropó a finn nemzeti ünnep, de a történet eddigi alakulását elnézve tán az is szerepet játszhatott, hogy véletlenül pont ezen az akadémián végzett Bogányi testvére. 

Az ünnep perceiben, a magyar adófizetők nevében nem mondhatok mást Bogányi úrnak, mint hogy

SZÍVESEN!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.