Horrorveszteség a csodazongorát gyártó cégnél

gazdaság
2017 május 31., 17:23
comments 235

Eddig már-már úgy tűnt, hogy egyenesbe fordult a magyar állami pénzből indított, majd magyar állami pénzből megtolt csodazongora ügye. (Erről itt írtunk először, a bemutatója parádés esemény volt.) 2014-ben 40, majd 2015-ben 36 millió forint árbevételt termelt a gyártó cég, a Zongafons Kft.; mivel egy darab Bogányi-csodazongora állítólag 76 millió forintba kerül, ezért feltehetőleg egy darabot adtak el belőle, amit részletben fizetett meg a vevő.

Mindenesetre azt gondolhattuk, hogy innen felfelé indulhat a cég, hiszen a zongorákat az eredeti terveknek megfelelően közel-keleti sejkek körében népszerűsítették, és volt szó állami megrendelésekről is.

Ehhez képest 2016-ban

0 forint árbevétele

volt a cégnek,

eredménye pedig mínusz 236 millió forint volt.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond  a magyar kultúra napja előestéjén tartott gálakoncerten, az új magyar fejlesztésű Bogányi-zongora bemutatóján a Zeneakadémián 2015. január 21-én
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar kultúra napja előestéjén tartott gálakoncerten, az új magyar fejlesztésű Bogányi-zongora bemutatóján a Zeneakadémián 2015. január 21-én (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI) Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A saját tőke ezzel mélyen a negatív tartományba zuhant, az idei veszteség majdnem akkora volt, mint amennyi költségvetési támogatást kapott a cég induláskor (217 millió az Új Széchenyi-tervből, 60 millió támogatás az MNB-től). A cég ennek ellenére nincs végveszélyben, hiszen az állam rendelt tíz darab zongorát tavalyelőtt – talán a 2017-es eredmények már lényegesen jobbak lesznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.