Horrorveszteség a csodazongorát gyártó cégnél

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Eddig már-már úgy tűnt, hogy egyenesbe fordult a magyar állami pénzből indított, majd magyar állami pénzből megtolt csodazongora ügye. (Erről itt írtunk először, a bemutatója parádés esemény volt.) 2014-ben 40, majd 2015-ben 36 millió forint árbevételt termelt a gyártó cég, a Zongafons Kft.; mivel egy darab Bogányi-csodazongora állítólag 76 millió forintba kerül, ezért feltehetőleg egy darabot adtak el belőle, amit részletben fizetett meg a vevő.

Mindenesetre azt gondolhattuk, hogy innen felfelé indulhat a cég, hiszen a zongorákat az eredeti terveknek megfelelően közel-keleti sejkek körében népszerűsítették, és volt szó állami megrendelésekről is.

Ehhez képest 2016-ban

0 forint árbevétele

volt a cégnek,

eredménye pedig mínusz 236 millió forint volt.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar kultúra napja előestéjén tartott gálakoncerten, az új magyar fejlesztésű Bogányi-zongora bemutatóján a Zeneakadémián 2015. január 21-én (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A saját tőke ezzel mélyen a negatív tartományba zuhant, az idei veszteség majdnem akkora volt, mint amennyi költségvetési támogatást kapott a cég induláskor (217 millió az Új Széchenyi-tervből, 60 millió támogatás az MNB-től). A cég ennek ellenére nincs végveszélyben, hiszen az állam rendelt tíz darab zongorát tavalyelőtt – talán a 2017-es eredmények már lényegesen jobbak lesznek.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.