Horrorveszteség a csodazongorát gyártó cégnél

2017 május 31., szerda 17:23
236

Eddig már-már úgy tűnt, hogy egyenesbe fordult a magyar állami pénzből indított, majd magyar állami pénzből megtolt csodazongora ügye. (Erről itt írtunk először, a bemutatója parádés esemény volt.) 2014-ben 40, majd 2015-ben 36 millió forint árbevételt termelt a gyártó cég, a Zongafons Kft.; mivel egy darab Bogányi-csodazongora állítólag 76 millió forintba kerül, ezért feltehetőleg egy darabot adtak el belőle, amit részletben fizetett meg a vevő.

Mindenesetre azt gondolhattuk, hogy innen felfelé indulhat a cég, hiszen a zongorákat az eredeti terveknek megfelelően közel-keleti sejkek körében népszerűsítették, és volt szó állami megrendelésekről is.

Ehhez képest 2016-ban

0 forint árbevétele

volt a cégnek,

eredménye pedig mínusz 236 millió forint volt.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar kultúra napja előestéjén tartott gálakoncerten, az új magyar fejlesztésű Bogányi-zongora bemutatóján a Zeneakadémián 2015. január 21-én (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI) Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A saját tőke ezzel mélyen a negatív tartományba zuhant, az idei veszteség majdnem akkora volt, mint amennyi költségvetési támogatást kapott a cég induláskor (217 millió az Új Széchenyi-tervből, 60 millió támogatás az MNB-től). A cég ennek ellenére nincs végveszélyben, hiszen az állam rendelt tíz darab zongorát tavalyelőtt – talán a 2017-es eredmények már lényegesen jobbak lesznek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt