Az új budapesti faátültető gép olyan jól néz ki működés közben, mint egy hatkerekű Csodák Palotája

TECH
2017 december 04., 19:09

Nem hiszem, hogy a magyar közszférának lett volna valaha is Instagram-kompatibilisebb beszerzése annál a speciális idősfaátültető-gépnél, amit hétfőn mutattak be a csonttá fagyott Népligetben. A szerkezet működés közben valósággal megbabonázza a szemlélőjét, lassú, precíziós mozgásával azt a fajta furcsa kéjérzést okozva az agyban, ami mostanában annyira népszerűvé teszi a fura szerkezeteket és gyártósorokat bemutató netes videókat és animgifeket.

Az internetbarát gépet a Népliget közepén mutatta be az azt megvásárló Főkert. 

A helyszínre érve először egy olyan műalkotást pillantottam meg, aminek a láttán önkéntelenül is Pilinszky János híres versét, az Utolsó sajtótájékoztatót kezdtem mormolni magamban:

Fagyott hasék a jéghideg sorokban,
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Mészáros Lőrinc ma veszi meg a lapomat.

A műalkotás ugyanis egy, a dermedt parkba kiállított, csillogóra fagyott büféasztal volt, rajta jeges csemegékkel.  

A főváros kertészeti vállalatának a jelek szerint egy csomó rossz tapasztalata lehetett a sajtóeseményeire csak táplálkozni járó tudósítókkal.

A főváros tavaly nyári döntése után közbeszerzésen megvásárolt, áfával együtt 130 millió forintos csodagép beröffentése előtt Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes mondott pár szót. Szokták mondani, hogy az újfajta, elkorcsosult politika már nem szól másról, mint néhány frappáns szlogen ügyes ismételgetéséről, mintha valami reklámfilmben lennénk. Ha  ez igaz, akkor Szeneczey  főpolgármester-helyettes igazi régi fajta politikus. Emiatt az is valószínű, hogy nem tagja a Tarlós István hiphopos  kádereiből alakult Városháza Tang Clan nevű önkormányzati rapegyüttesnek. Azt például, hogy 

aki várost fejleszt, az néha sajnos kénytelen fákat kivágni, hiába nem fagyűlölő

úgy fogalmazta meg, hogy

az élet néha a legjobb szándék ellenére nem pozitív metszéspontban találja a két szándékot.

Utána még Szabó József Főkert-vezérigazgató mondott pár szót. Elmagyarázta, hogy eddig maximum 18-20 centis törzsátmérőjű fákat tudtak biztonsággal átültetni, ezzel az új, korszerű, Európában sem gyakori géppel már a 30 centis átmérőjű, idősebb, jóval nagyobb példányok is mozgathatók lesznek. Szabó azt mondta, hogy "az európai részekben" Németország a legközelebbi hely, ahol az új budapesti géphez hasonló teljesítményű idősfaültető működik. 

Azt is elárulta, hogy egy tahitótfaluban előnevelt, 15 éves páfrányfenyőt, másik nevén gingkót fognak mindjárt elültetni.

photo_camera Láttál már ilyen szép szabályos, már önmagában is közepes kéjérzést okozó lyukat?

És végre jöhetett a showműsor. Mi igazából az egész folyamat utolsó harmadát láttuk, az Amerikából beszerzett, MAN tehautó-alapra épített szerkezet eddigre ugyanis

  1. kiásta a gödröt
  2. és kimarkolta eredeti élőhelyéről a főszereplő fát

A faültetőgép először is odatolatott a lyukhoz

link Forrás

Ezután függőlegesbe állította az egyéni ízlés szerint pénisz- vagy rózsabimbószerű ültetőegységét, miközben egy kertész hevesen porozta a lyukat valami gyökérnövekedésserkentő anyaggal:

link Forrás

Ekkor jött a behatolás: 

link Forrás

Mivel a lyukat ugyanez a kanálrendszer vájta ki, a fa szinte tökéletesen illeszkedett bele. Ekkor derült ki, milyen összetett szerkezetről van szó. A kezelő ugyanis pár joystick segítsévéel finomhangolásba kezdett, amennyiben apró módosításokkal megpróbálta pont függőlegesbe hozni a törzset.

Amikor ezzel kész lett, elkezdte kihúzogatni a földből az ültetőfej szegmenseit:

link Forrás

Ezeket egymás után húzta ki a talajból:

link Forrás

Ezután következett az újabb vizuális csúcspont: miután a fa már függőlegesen áll a lyukában, a gép ültetőfeje valami gigantikus méretű alienrovar-szájszerv mintájára kettéválik:

link Forrás

Aztán a gép megy az útjára, a fát meg kezelésbe veszik a kertészek, elegyengetve alatta a talajt és lemetszve az esetleg megsérült ágakat.

link Forrás

Pár perc alatt egy ekkora fát ültettek el a szemünk láttára:

A dolog persze a valóságban nem ennyire egyszerű, mert ha szabadon növő fát ültetnek át, ezt a pár perces örömjátékot egy-kétéves kőkemény munka előzi meg. A költöztetendő fát ugyanis körbe kell ásni, a gyökérzetét akkorára viszanyírva, amekkora átmérőjű ennek a szerkezetnek a kanala, majd megvárni, hogy a növény új, vékony, tápanyag- és vízszívásra alkalmas gyökérzetet növesszen. A módszer igazi eredményessége rádásul csak 2 teljes év múlva ítélhető meg, ha a fa addig túléli, akkor életben is fog maradni jó eséllyel.

A témában korábban hosszú elemző cikket írtunk, akit mélyebben érdekel az idősfa-átültetés, olvassa el.

Ha pedig a Főkertnek van egy kis esze, mostantól az összes nagyfaátültetéséből nyilvános gyerek- és felnőttprogramot fog csinálni.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.