Erdogan már nyíltan fenyegeti Trumpot, mert az el akarja ismerni Jeruzsálemet mint Izrael fővárosát

külföld
2017 december 05., 19:34
comments 213

Jeruzsálem jogilag nem Izrael része, ezért egyetlen országnak sincs a városban nagykövetsége. Hogy ez miért alakult így, arról nemrég hosszabban írtunk. Sajtóértesülések szerint viszont Trump fel akarja rúgni ezt a status quót, és valami olyanra készül, ami az egész régióra kiterjedő válságot robbanthat ki: vagy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, vagy az amerikai követséget költözteti Jeruzsálembe, ami ezzel lényegében egyenrangú lenne.

Izraeli határőrök járőröznek a nyugati falnál Jeruzsálemben
photo_camera Izraeli határőrök járőröznek a nyugati falnál Jeruzsálemben Fotó: THOMAS COEX/AFP

Csak ma a következők történtek a gyorsan kifejlődő konfliktusban:

  • Erdogan török elnök azt mondta, hogy Jeruzsálem fővárosként való elismerése „végzetes hiba” lenne, amivel Trump átlépne egy vörös vonalat.  "Jeruzsálem érzékeny pont a muzulmánok számára. Figyelmeztetjük az Egyesült Államokat, hogy ezt a lépést nem teheti meg" - fogalmazott, és hozzátette, hogy ha mégis, akkor megszakítják a diplomáciai kapcsolatot Izraellel.
  • Jordánia az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) ülésének sürgős összehívását tervezi szombatra és vasárnapra.
  • II. Abdullah jordániai király arra figyelmeztette az őt felhívó Trumpot, hogy egy ilyen lépés nem része a palesztin állam létrehozását magában foglaló átfogó megoldásnak, amelynek Kelet-Jeruzsálem lenne a fővárosa.
  • Mahmúd Abbász palesztin elnök felszólította a pápát, valamint Oroszországot, Franciaországot, továbbá  Jordániát, hogy lépjenek fel Donald Trump amerikai elnök szándéka ellen.
  • A Hamász iszlamista palesztin szervezet kedden arra figyelmeztetett, hogy Donald Trump szándékának kinyilvánításával "mindent tiltott vonalat" átlépett.
  • Szalmán bin Abdul-Azíz szaúdi uralkodó, akivel Trump kedden szintén telefonbeszélgetést folytatott, közölte az amerikai elnökkel, hogy az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése a tartós békét hozó rendezés előtt felkorbácsolja a muszlimok érzelmeit.
  • Macron francia elnök és az EU külügyi képviselője, Federica Mogherini a tárgyalásos megoldás fontosságáról beszélt, szemben az egyoldalú döntéssel.
  • Sigmar Gabriel német külügyminiszter szerint az Európai Unióban sokaknak az a határozott meggyőződése, hogy a kétállami berendezkedés a legjobb módszer az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére, amelyben Izrael biztonsága szavatolt, s a független palesztinállam életképessége is biztosított.

Eddig még nem volt biztos, hogy Trump tényleg meglépi ezt a veszélyes lépést, de miután mindenkinek elmondta, hogy Jeruzsálembe akarja költöztetni a követséget, így ez már elég valószínűnek tűnik. Bár Trump persze egyfolytában ellentmond önmagának is, korábban például felmentést adott a külügynek a követség elköltöztetése alól, mondván, hogy esélyt akar adni a palesztin-izraeli békefolyamatnak. (Via MTI, CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.