Emlékeznek még a portugál bíróra, aki szerint meg lehet érteni, ha egy férfi szögekkel kivert ütővel veri a hűtlen feleségét?

bűnügy
2017 december 05., 23:09
comments 56

Fegyelmi eljárást indított kedden a portugál Legfelsőbb Bírói Tanács Joaquim Neto de Moura bíró ellen, aki hatalmas felháborodást váltott ki Portugáliában október végén kihirdetett ítéletével, amelyben egy nő ellen elkövetett erőszakcselekményt a sértett állítólagos házasságtörésére hivatkozva igazoltnak ítélt - írja az MTI. 

Nálunk is hír lett belőle, hogy Portóban a Bibliára és egy XIX. századi törvényre hivatkozva felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit, aki szögekkel kivert ütővel bántalmazta az állítólag házasságtörő volt feleségét. Mindössze 15 havi felfüggesztett börtönbüntetést és 1750 euró (kb. 540 ezer forint) pénzbüntetést kapott, amiért 2015-ben megtámadta az utcán a nőt, vágásokat és zúzódásokat okozva a testén.

A szentek vigyáznak rá
photo_camera A szentek vigyáznak rá Fotó: JACQUES Pierre / hemis.fr/hemis.fr

Az írásos ítéletben a bírák „bizonyos megértést” tanúsítottak a vádlott iránt, mondván, hogy a nő házasságtörése „nagyon súlyos sértés a férfi becsületére és méltóságára”.A bírák megjegyezték, hogy a Biblia szerint a házasságtörő nő halállal is büntethető, és idéztek egy 1886-ban elfogadott portugál törvényt, ami szerint csak jelképes büntetés szabható ki a házasságtöréssel gyanúsított feleségüket megölő férjekre.Az első fokú ítéletben pedig még olyan mondatok is szerepeltek, hogy „az a nő, aki házasságtörést követ el, rossz ember, képmutató, őszintétlen, hűtlen, kicsinyes, erkölcstelen." A kisebbfajta világhírre szert tett bíró azt mondta a Públiconak, hogy ő elítéli a családon belüli erőszakot és a szavait kiforgatták. A Legfelsőbb Bírói Tanács alelnöke pedig azt nyilatkozta az Observadornak, hogy a bíró ellen indított eljárás nem az ítélet jogi megalapozottságát vizsgálja, hanem csak az indoklás nyelvezetét.

A legfelsőbb bírói tanács az említett bírón kívül fegyelmi eljárást indított az ítéletet aláíró Maria Luísa Arantes bírónő ellen is "a kötelező gondosság elmulasztása miatt".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.