Egy portugál bíróság a Bibliára és egy 1886-os törvényre hivatkozva ítélt enyhébb büntetésre egy férfit, aki a volt feleségét szögekkel kivert ütővel verte meg

Portugál nőjogi szervezetek kedden felháborodottan reagáltak egy bírósági döntésre, amivel a Bibliára és egy XIX. századi törvényre hivatkozva felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit, aki szögekkel kivert ütővel bántalmazta az állítólag házasságtörő volt feleségét.

A férfit 15 havi felfüggesztett börtönbüntetésre és 1750 euró (kb. 540 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték, amiért 2015-ben egy szögekkel kivert ütővel megtámadta az utcán a nőt, vágásokat és zúzódásokat okozva a testén.

Az ügyész a büntetést túl enyhének találta, és fellebbezett, 3,5 év elzárás kiszabását kérve a vádlottra. De a fellebbviteli bíróság október 11-én elutasította a kérvényét.

Az írásos ítéletben a bírák „bizonyos megértést” tanúsítottak a vádlott iránt, mondván, hogy a nő házasságtörése „nagyon súlyos sértés a férfi becsületére és méltóságára”. A bírák megjegyezték, hogy a Biblia szerint a házasságtörő nő halállal is büntethető, és idéztek egy 1886-ban elfogadott portugál törvényt, ami szerint csak jelképes büntetés szabható ki a házasságtöréssel gyanúsított feleségüket megölő férjekre.

Francisco de Goya: Escena de Inquisición (1812–1819)Fotó: Real Academia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid / Wikimedia Commons

A portói fellebbviteli bíróság bírái azt írták, hogy azért hivatkoztak a Szentírásra és egy régi törvényre, hogy hangsúlyozzák: „A nő házasságtörése olyan viselkedés, amit a társadalom mindig elítélt, mégpedig határozottan.”

Az ítélet a héten került nyilvánosságra, és nagy felháborodást keltett, több emberi jogi csoport bírálta. Ezek egyike, a Nők Alternatív és Reakció Csoportja elfogadhatatlannak nevezte az ítéletet, mert legitimálta a nők elleni erőszakot és az áldozatot hibáztatta, ráadásul Portugáliában, mint szekuláris államban a tárgyalótermekben nincs helye a Bibliának. A szervezet utcai tüntetéseket tervez péntekre.

A portugál Legfelsőbb Bírósági Tanács közölte, hogy tudomásul vette a közvélemény széles rétegeitől kapott bírálatot, de a bíróságok függetlenek, és nem tud közbelépni, még ha a bírák „elavult, nem megfelelő vagy szerencsétlen” döntéseket hoznak is.

A nő a portugál felsőbírósághoz fellebbezhet. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.