Reakciók: Párizs, Ankara, az ENSZ és a Hámász is elítélte Trump bejelentését Jeruzsálemről

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Sorjáznak a reakciók, miután Donald Trump szerdán bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának és áthelyezteti Tel-Avivból az amerikai nagykövetséget is. Benjamin Netanyahu, ahogy várható volt, már támogatásáról biztosította az elnököt és történelmi pillanatról beszélt, de a muszlim világ és a nyugati országok kevésbé lelkesek.

Emmanuel Macron sajnálatosnak nevezte az amerikai elnök döntését, és hitet tett a kétoldalú egyeztetések mellett. A francia államfő szerint Trump egyoldalú döntést hozott, ami nem szolgálja a térség békefolyamatait, és a palesztinoknak és Izraelnek közösen, tárgyalás útján kell békét találniuk.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is arról adott ki közleményt, hogy a tárgyalásnak nincs alternatívája: "nincs B-terv".

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Twitteren közölte, hogy Amerika felelőtlenül döntött. Korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök már utalt rá, hogy amennyiben Trump valóban elsimeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel. Egyiptom is elítélte a lépést. 

A jeruzsálemi alapítású félkatonai szervezet, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint is Trump lehetetlenné tette az izraeli-palesztin válság feloldását, a Hámász pedig egyenesen a poklok kapujáról beszélt, amit az elnök egyedül saját országa érdekében nyitott most tágasra. Az iszlám ellenállás szerint megbocsáthatatlan agresszió ez a döntés a palesztinokkal szemben.

 Jeruzsálemben időközben izraeli és amerikai lobogókat vetítettek ki az óváros falára:

(Reuters)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.