Reakciók: Párizs, Ankara, az ENSZ és a Hámász is elítélte Trump bejelentését Jeruzsálemről

külföld
2017 december 06., 19:25

Sorjáznak a reakciók, miután Donald Trump szerdán bejelentette, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának és áthelyezteti Tel-Avivból az amerikai nagykövetséget is. Benjamin Netanyahu, ahogy várható volt, már támogatásáról biztosította az elnököt és történelmi pillanatról beszélt, de a muszlim világ és a nyugati országok kevésbé lelkesek.

Emmanuel Macron sajnálatosnak nevezte az amerikai elnök döntését, és hitet tett a kétoldalú egyeztetések mellett. A francia államfő szerint Trump egyoldalú döntést hozott, ami nem szolgálja a térség békefolyamatait, és a palesztinoknak és Izraelnek közösen, tárgyalás útján kell békét találniuk.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár is arról adott ki közleményt, hogy a tárgyalásnak nincs alternatívája: "nincs B-terv".

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Twitteren közölte, hogy Amerika felelőtlenül döntött. Korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök már utalt rá, hogy amennyiben Trump valóban elsimeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, Törökország megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel. Egyiptom is elítélte a lépést. 

A jeruzsálemi alapítású félkatonai szervezet, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint is Trump lehetetlenné tette az izraeli-palesztin válság feloldását, a Hámász pedig egyenesen a poklok kapujáról beszélt, amit az elnök egyedül saját országa érdekében nyitott most tágasra. Az iszlám ellenállás szerint megbocsáthatatlan agresszió ez a döntés a palesztinokkal szemben.

link Forrás

 Jeruzsálemben időközben izraeli és amerikai lobogókat vetítettek ki az óváros falára:

link Forrás

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.