Egy nap alatt 9 milliónyi adományt gyűjtött össze a Jobbik, miután az ÁSZ szénné bírságolta őket

2017 december 9., szombat 8:13
378

Szabó Gábor pártigazgató közleménye szerint a Jobbik felhívására tízezrektől jönnek a támogató üzenetek, és

„csütörtök estétől péntek estig 1112 embertől összesen 8 970 094 forint pénzadomány érkezett a megadott bankszámlánkra.” 

Hozzátette: „Köszönjük mindenkinek a szolidaritás kinyilvánítását és az anyagi támogatását. A Jobbik és a magyar emberek közös, hosszú menetelése elindult annak érdekében, hogy a legnagyobb ellenzéki párt mégis el tudjon indulni az országgyűlési választáson, ha nem akarja engedni a Viktor, akkor is.”

Az adománygyűjtés azután indult, hogy az Állami Számvevőszék 660 milliós bírsággal tette kétségessé, hogy a párt elindulhat-e egyáltalán a jövő évi választáson. Az ÁSZ szerint a párt 331 millió 660 ezer forint tiltott támogatást fogadott el, minden bizonnyal Simicska Lajostól kedvezményes plakáthelyek formájában. Az ÁSZ szóvivője az ATV-ben halálkomoly arccal ismételgette, hogy eddig minden rendben volt a magyar választásokon, a Jobbik az első nagy szabálytalankodó. 

A Jobbiktól megkérdeztük, hogy tervezik-e valahogyan átláthatóvá tenni az adománygyűjtést, ahogy például a Kétfarkú Kutyapárt vállalta, hogy minden hónapban közzéteszi az adományozók monogramját és az adomány összegét a honlapján. Ha válaszolnak, frissítünk.

UPDATE 17.07 Szabó Gábor pártigazgató a válaszában azt ígérte, „a Jobbik biztosítani fogja a közösségi adománygyűjtő akciójának átláthatóságát. Ennek az első lépése volt, hogy az első gyűjtési napon beérkező végösszeget és a befizetők számát nyilvánosságra hoztuk. Ezt folytatni kívánjuk.” A következő napokban tervezik meg az átláthatóságot biztosító újabb lépéseket, addig is a közvélemény türelmét kérik, hiszen értelemszerűen nem készültek fel erre az adománygyűjtő akcióra.

Így aztán arról sem döntött még a Jobbik, hogy követik-e a Kutyapárt gyakorlatát. Szabó egyelőre csak a személyes véleményét tudja közölni, amely szerint „a jelenlegi félelem uralta légkörben nem lenne korrekt úgy a honlapunkon nyilvánosságra hozni az adományozók nevét, vagy akár monogramját, hogy erre előzetesen nem hívtuk fel a figyelmüket. Az más kérdés, hogy aki egy naptári évben több támogatást utal nekünk összesítve, mint 500 000 forint, annak nevét eleve meg kell majd jelentetnünk a hivatalos pénzügyi beszámolónkban, amely majd 2018 nyár elején jelenik majd meg a Magyar Közlönyben.” Szabó állítása szerint jelenleg olyan átláthatósági megoldásokon dolgoznak, amely „nem szolgáltatja ki a támogatók adatait a fideszes propagandagépezetnek, de kreatív és eddig nem alkalmazott módon biztosítja az adománygyűjtésünk átláthatóságát.”

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt