Karácsony Gergely az MSZP gyűlésén: „Döntsétek el ti, milyen szerepet szántok nekem!”

politika
2017 december 09., 10:45
comments 246

A baloldal legnagyobb történése a napokban, hogy a felmérések szerint legnépszerűbb ellenzéki politikus, Karácsony Gergely elkezdett arról beszélni: a pártoknak közös listára van szüksége és ő szívesen lenne közös miniszterelnök-jelölt. Azt tagadta, hogy már el is fogadta volna az MSZP jelöltségét, de pártja eddigi egyetlen szövetségesének, az Együttnek ennyi is elég volt, hogy megszakítsa vele a kapcsolatot. Szigetvári Viktor és Juhász Péter ugyanis olyan összefogást akar, amelyben az MSZP nincs benne.

Az ATV-n lefolytatott, néha szürrealitásba hajló Karácsony-interjúból az derült ki, hogy még nem derült ki semmi: a Párbeszéd elnöke elvállaná több párt közös listájának vezetését, és beszélgetett is ilyesmiről Molnár Gyula MSZP-elnökkel, de konkrétumot nem tud mondani. 

Ezek után Karácsony egyszercsak feltűnt az MSZP választási programját bemutató szombati rendezvényen, ami már elég erős ráutaló magatartás, de végül itt sem hangzott el a nagy bejelentés.

Karácsony beszédének lényege ez volt:

Döntsétek el ti, milyen szerepet szántok nekem ebben az együttműködésben! Ha kell, én hozom a népszerűségemet, a zuglói sikeremet és a mély meggyőződésemet, hogy ez az ország többet érdemel.

Itt nézhető meg az egész a 15. perctől:

link Forrás

Karácsony azzal az őszinte beismeréssel indított, hogy „mindenkinek könnyebb lenne, ha én most nem lennék itt.” Az MSZP-sek hallgathatnák a saját politikusaikat, neki pedig nem kéne azon aggódnia, hogyan fogadják a szocialisták, helyette otthon játszhatna a kisfiával. 

De Karácsonynak ma az volt a mottója, hogy „Tedd azt, ami helyes, ne azt, ami könnyű!” Vagyis akármilyen lemondásokkal jár, újra kell gondolni a stratégiákat, mert az ellenzéki pártok támogatottsága nem nő, a választás meg egyre csak közeledik.

„Sokan mondják, hogy meg kell állapodnunk egy-egy közös jelöltről a 106 egyéni körzetben, amivel egyetértek. De akik változást akarnak, többet kívánnak ennél. Ez szükséges, de nem elégséges feltétele a kormányváltásnak” - mondta. Majd feltette a szónoki kérdést: „Nem lehet, hogy azért nem bíznak bennünk, mert mi sem bízunk egymásban? Nem lehet, hogy azért nem hisznek bennünk, mert mi sem hiszünk magunkban?”

Karácsony szerint, ha az ellenzéki pártok vissza akarják adni a reményt a szavazóiknak, hogy lehet közös ország, 

akkor közös ajánlat kell, közös jelöltek, közös lista és közös miniszterelnök-jelölt.

Ekkor kapta az első nyílt színi tapsot.

Utána azt részletezte, miért vallott kudarcot a 2014-es összefogás. Nos, azért, mert azt hitték, elég annyit mondani, hogy leváltjuk a Fideszt, és aztán minden visszatér a normális kerékvágásba, az európai demokráciába. Csakhogy „Orbán nem a lottón nyerte a kétharmadát” - emlékeztetett Karácsony, aki szerint 2010-ben eltörött valami, és nekik most ezt kell megérteniük, ennek a társadalmi változásnak kell a mélyére ásniuk.

Ezután kijelentette, hogy egyetért Botkával abban, hogy új baloldali ajánlat kell. Az általuk elképzelt társadalmat nem a modernizációra kell építeni, nem a tőkét kell idecsalogatni, hanem 

„az új Magyarországon az emberekbe kell befektetni, az emberek tudásába, egészségébe, lakhatásába.”

Karácsony beszéde után Hiller István lépett a mikrofonhoz, aki ismertette az MSZP szakértők segítségével kidolgozott programját, amely a Tegyünk igazságot! címet viseli.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.