Ötvenezerrel csökkent a mentős fizetése a kormány 12 százalékos béremelése után

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Kedden számoltunk be arról, hogy 

meglepődtek az egészségügyi dolgozók, miután megkapták első fizetésüket a kormány által bejelentett 12 százalékos béremelés után. Jó részük pont ugyanannyit vihet haza mint korábban, de van, aki kevesebbet.

Az RTL Klub Híradójának riportja szerint ömlenek a panaszok a mentősök zárt Facebook-csoportjában a lecsökkent fizetések miatt. A beszámolókat megerősítette Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke is. Sok tag kereste meg az érdekvédelmi szervezetet, köztük volt,

akinek ötezerrel, de volt, akinek ötvenezerrel csökkent a fizetése. 

A kormány trükközésére és a csökkenő mentős fizetésekre rákérdezett az EMMI-nél az RTL Klub, de a minisztérium nem válaszolt.

Frissítés (december 10.)

Győrfi Pál, az Országos Mentő Szolgálat szóvivője cikkünk megjelenése után azt írta:

„Az Országos Mentőszolgálat fejlesztését a Kormány prioritásként kezeli, melyet több intézkedés is alátámaszt, a mentődolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének fejlesztése folyamatosan zajlik.

A Kormány támogatása révén többlépcsős béremelés zajlik az Országos Mentőszolgálatnál. A tavalyi átlagosan 26,5%-os béremelkedés után 2017. novemberétől 12%-kal nőtt a mentők alapbére, a novemberi béremelés a mentőgépkocsi-vezetőket, a mentőápolókat, a mentőtiszteket és a mentésirányítókat is érintette. Az orvosok bruttó 50 ezer illetve a szakorvosok bruttó 100 ezer forintos emelésben részesültek. A novemberre vonatkozó, emelt béreket a decemberi bérfizetéssel kapták meg bajtársaink. 

A bér senkinél sem csökkenhetett. Az adminisztratív és fizikai állományú munkásokra a novemberi 12%-os emelés nem vonatkozott.”

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.