Menekültáradattól és nukleáris szennyezéstől rettegnek Kína észak-koreai határán

2017 december 10., vasárnap 8:55
37

Csütörtökön kezdett rohamtempóban terjedni a kínai neten egy dokumentum, amit Kína legnagyobb mobiltársaságának Csangpaj megyei részlege adott ki. A dokumentum szerint terheléses teszteket végeztek a megye öt helyszínén, ahol aggályaik szerint százezerszámra bukkanhatnak fel menekültek akkor, ha netán háború törne ki a szomszédos Észak-Koreában.

Csangpaj megye közvetlenül a koreai határon fekszik. Annyira közel vannak Észak-Koreához, hogy itt még a szeptemberi kísérleti atomrobbantás keltette rengéshullámokat is érezni lehetett. Ez alapján a helyiek joggal tarthatnak attól, hogy akár az ilyen kísérleti robbantások, pláne egy esetleges nukleáris csapás után nukleáris hulladék lepheti el a környéket.

A csangpaji hatóságok nem akartak nyilatkozni a Financial Timesnak, vagy csak annyit közöltek, hogy nincs tudomásuk menekülttáborok helyének a kijelöléséről.

Paul Haenle, a pekingi Carnegie-Tsinghua Center igazgatója szerint Kína Észak-Korea-politikáját sokkal inkább az ilyen félelmek befolyásolják, mint Donald Trump és az amerikai kormány nyomásgyakorlása. "A kínaiaknak megvannak a maguk okai arra, hogy aggódjanak Észak-Korea miatt. És kezdik elveszteni a fejüket" - mondta. (Via Financial Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt