Brit nagykövet: „Azt szeretnénk, ha a magyarok Nagy-Britanniában maradnának”

2017 december 11., hétfő 7:28
66

A Magyar Nemzetnek adott interjút Iain Lindsay, amiben szó esik Harry herceg esküvőjéről, a brit nagykövet kedvenc Star Wars-szereplőjéről (R2-D2), és Lindsay magyarul mondja el, hogy most várja a magyar nyelvvizsgája eredményét.

Ami ezeknél közvetlenebbül érinti a magyar munkavállalókat, az a rájuk vonatkozó szabályozás a Brexitig és utána, ami egyelőre még közel sem eldöntött ügy. A nagykövet erről a következőket tudja mondani a kinti magyaroknak:

  • „Először is, nagyon erős üzenetet küldött nekik May asszony és kormánya: azt szeretnénk, ha az uniós, így a magyar állampolgárok és családjaik Nagy-Britanniában maradnának. Értékeljük az országunk sikereihez való hozzájárulásukat. Senki nem kéri vagy követeli a magyaroktól és más uniós állampolgároktól, hogy hagyják el az országunkat, amikor kilépünk az EU-ból. 
  • Azok, akik a kilépéskor már legalább öt éve nálunk élnek (azaz 2014 márciusa előtt érkeztek legálisan az országba), könnyedén folyamodhatnak majd az úgynevezett letelepedett státuszért. 
  • Akik később érkeztek, nem kell elmenniük, hanem kivárhatják az öt évet, és akkor igényelhetik. Azaz ha most érkeznek hozzánk, várnak öt évet, és megkaphatják a letelepedett státuszt. 
  • A javaslatunk szerint az uniós állampolgárok a kilépésünk utáni átmeneti időszakban is jöhetnének hozzánk legálisan dolgozni és élni, csupán regisztrálniuk kellene – erre jelenleg még nincs szükség, csak a kilépés után lenne. 

Tudom, hogy sokan aggódnak, mi fog történni velük, mit kell tenniük. Még egyszer leszögezném: a magyaroknak nem kell elhagyniuk Nagy-Britanniát, amikor az kilép az Európai Unióból, szívesen látjuk őket, és jelenleg nem is kell tenniük semmit, csak a brexit után kell letelepedett státuszért folyamodniuk.”

Lindsay azt is mondja, hogy a kétévesre tervezett átmeneti időszak végét követően új bevándorlási rendszert vezethetnek be, most éppen arról folyik a vita, hogy az milyen legyen. „Akárhogy is, lesz valamilyen rendszer, amellyel továbbra is befogadhatunk tehetséges és képzett embereket az Egyesült Királyságban – rájuk van szükségünk.”

Bár a britek fele újra szavazna a Brexitről, a nagykövet személyes véleménye szerint nagyon csekély az esélye annak, hogy legyen újabb népszavazás a kérdésben, hiszen azt most a két nagy párt egyike sem akarja. (Magyar Nemzet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt