Kiengedte az előzetesből Szaakasvilit a kijevi bíróság

külföld
2017 december 11., 20:17
comments 21

A kijevi ügyészek mindent bevetettek, hogy elérjék az előzetes letartóztatásban lévő Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök két hónapig tartó 24 órás házi őrizetét, a bíróság hétfőn mégis úgy döntött, hogy szabadlábon védekezhet az eljárás során, írja a Reuters. Az ügyészek többek közt előadták, hogy a házi őrizet nem akadályozná őt a támogatóival való kapcsolattartásban, 

akár skype-on is kommunikálhat otthonából párttársaival, és beszédeket is intézhetne a mellette tüntetőkhöz. 

De Szaakasvili biztonságát is az őrizet szavatolná az ügyészek szerint, akik az orosz titkosszolgálat lehetséges merényletétől "óvnák". A politikust múlt pénteken vették őrizetbe az ukrán hatóságok. Szaakasvili másnap a fogdában bejelentette, hogy tiltakozásul éhségsztrájkba kezd. 

photo_camera Miheil Szaakasvili december 5-én a kijevi parlament közeléből álló sátortáborban. Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto

Miheil Szaakasvili  grúz elnökből ukrán kormányzóvá vált, majd ukrán állampolgárságától a vele konfliktusba kerülő Petro Porosenko államfő által megfosztott, kalandos életű politikus történetének magyar szála, hogy Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápolt, és idén a Balatonnál nyaralt a családjával, ami miatt felmerült, hogy esetleg Orbántól kér menedéket, de a család végül távozott az országból.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt