Kiengedte az előzetesből Szaakasvilit a kijevi bíróság

külföld
2017 december 11., 20:17
comments 21

A kijevi ügyészek mindent bevetettek, hogy elérjék az előzetes letartóztatásban lévő Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök két hónapig tartó 24 órás házi őrizetét, a bíróság hétfőn mégis úgy döntött, hogy szabadlábon védekezhet az eljárás során, írja a Reuters. Az ügyészek többek közt előadták, hogy a házi őrizet nem akadályozná őt a támogatóival való kapcsolattartásban, 

akár skype-on is kommunikálhat otthonából párttársaival, és beszédeket is intézhetne a mellette tüntetőkhöz. 

De Szaakasvili biztonságát is az őrizet szavatolná az ügyészek szerint, akik az orosz titkosszolgálat lehetséges merényletétől "óvnák". A politikust múlt pénteken vették őrizetbe az ukrán hatóságok. Szaakasvili másnap a fogdában bejelentette, hogy tiltakozásul éhségsztrájkba kezd. 

Miheil Szaakasvili 2017. december 5-én a kijevi parlament közeléből álló sátortáborban.
photo_camera Miheil Szaakasvili december 5-én a kijevi parlament közeléből álló sátortáborban. Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto

Miheil Szaakasvili  grúz elnökből ukrán kormányzóvá vált, majd ukrán állampolgárságától a vele konfliktusba kerülő Petro Porosenko államfő által megfosztott, kalandos életű politikus történetének magyar szála, hogy Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápolt, és idén a Balatonnál nyaralt a családjával, ami miatt felmerült, hogy esetleg Orbántól kér menedéket, de a család végül távozott az országból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.