Szaakasvilit őrizetbe vették Kijevben

külföld
2017 december 8., 21:48
comments 24

Őrizetbe vették Kijevben az ukrán hatóságok Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót, az Új Erők Mozgalma nevű, általa Ukrajnában alapított párt vezetőjét – közölte a Facebookon a párttársa, David Szakvarelidze, aki szerint Szaakasvilit az Ukrán Biztonsági Szolgálatéba (SZBU) szállították. A hírt megerősítette Jurij Lucenko főügyész is, aki szintén a Facebookon azt írta, Szaakasvilit előzetes fogdába vitték.

Marjana Pocstar, a grúziai (georgiai) származású politikus pártjának sajtótitkára az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, hogy a rendfenntartók ostromot indítottak Szaakasvili támogatóinak a parlamentnél lévő sátorvárosa ellen – írja az MTI.

photo_camera Miheil Szaakasvili december 5-én a kijevi parlament közeléből álló sátortáborban. Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto

Miheil Szaakasvili egykori grúz elnöknek kedden ukrán rendőrök akarták átkutatni a kijevi lakását, mire ő felmászott a tetőre, és leugrással fenyegetőzött, aztán csuklyával a fején elvitték, de a hívei kiszabadították a rendőrségi buszból.

A grúz elnökből ukrán kormányzóvá vált, majd ukrán állampolgárságától a vele konfliktusba kerülő Petro Porosenko államfő által megfosztott, kalandos életű politikus történetének magyar szála, hogy Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápolt, és idén a Balatonnál nyaralt a családjával, ami miatt felmerült, hogy esetleg Orbántól kér menedéket, de a család végül távozott az országból.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt