Szaakasvilit őrizetbe vették Kijevben

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Őrizetbe vették Kijevben az ukrán hatóságok Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót, az Új Erők Mozgalma nevű, általa Ukrajnában alapított párt vezetőjét – közölte a Facebookon a párttársa, David Szakvarelidze, aki szerint Szaakasvilit az Ukrán Biztonsági Szolgálatéba (SZBU) szállították. A hírt megerősítette Jurij Lucenko főügyész is, aki szintén a Facebookon azt írta, Szaakasvilit előzetes fogdába vitték.

Marjana Pocstar, a grúziai (georgiai) származású politikus pártjának sajtótitkára az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, hogy a rendfenntartók ostromot indítottak Szaakasvili támogatóinak a parlamentnél lévő sátorvárosa ellen – írja az MTI.

Miheil Szaakasvili december 5-én a kijevi parlament közeléből álló sátortáborban.Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto

Miheil Szaakasvili egykori grúz elnöknek kedden ukrán rendőrök akarták átkutatni a kijevi lakását, mire ő felmászott a tetőre, és leugrással fenyegetőzött, aztán csuklyával a fején elvitték, de a hívei kiszabadították a rendőrségi buszból.

A grúz elnökből ukrán kormányzóvá vált, majd ukrán állampolgárságától a vele konfliktusba kerülő Petro Porosenko államfő által megfosztott, kalandos életű politikus történetének magyar szála, hogy Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápolt, és idén a Balatonnál nyaralt a családjával, ami miatt felmerült, hogy esetleg Orbántól kér menedéket, de a család végül távozott az országból.