Szaakasvilit őrizetbe vették Kijevben

Őrizetbe vették Kijevben az ukrán hatóságok Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót, az Új Erők Mozgalma nevű, általa Ukrajnában alapított párt vezetőjét – közölte a Facebookon a párttársa, David Szakvarelidze, aki szerint Szaakasvilit az Ukrán Biztonsági Szolgálatéba (SZBU) szállították. A hírt megerősítette Jurij Lucenko főügyész is, aki szintén a Facebookon azt írta, Szaakasvilit előzetes fogdába vitték.

Marjana Pocstar, a grúziai (georgiai) származású politikus pártjának sajtótitkára az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, hogy a rendfenntartók ostromot indítottak Szaakasvili támogatóinak a parlamentnél lévő sátorvárosa ellen – írja az MTI.

Miheil Szaakasvili december 5-én a kijevi parlament közeléből álló sátortáborban.Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto

Miheil Szaakasvili egykori grúz elnöknek kedden ukrán rendőrök akarták átkutatni a kijevi lakását, mire ő felmászott a tetőre, és leugrással fenyegetőzött, aztán csuklyával a fején elvitték, de a hívei kiszabadították a rendőrségi buszból.

A grúz elnökből ukrán kormányzóvá vált, majd ukrán állampolgárságától a vele konfliktusba kerülő Petro Porosenko államfő által megfosztott, kalandos életű politikus történetének magyar szála, hogy Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápolt, és idén a Balatonnál nyaralt a családjával, ami miatt felmerült, hogy esetleg Orbántól kér menedéket, de a család végül távozott az országból.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.