Szaakasvilit őrizetbe vették Kijevben

külföld
2017 december 08., 21:48
comments 24

Őrizetbe vették Kijevben az ukrán hatóságok Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót, az Új Erők Mozgalma nevű, általa Ukrajnában alapított párt vezetőjét – közölte a Facebookon a párttársa, David Szakvarelidze, aki szerint Szaakasvilit az Ukrán Biztonsági Szolgálatéba (SZBU) szállították. A hírt megerősítette Jurij Lucenko főügyész is, aki szintén a Facebookon azt írta, Szaakasvilit előzetes fogdába vitték.

Marjana Pocstar, a grúziai (georgiai) származású politikus pártjának sajtótitkára az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta, hogy a rendfenntartók ostromot indítottak Szaakasvili támogatóinak a parlamentnél lévő sátorvárosa ellen – írja az MTI.

Miheil Szaakasvili 2017. december 5-én a kijevi parlament közeléből álló sátortáborban.
photo_camera Miheil Szaakasvili december 5-én a kijevi parlament közeléből álló sátortáborban. Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto

Miheil Szaakasvili egykori grúz elnöknek kedden ukrán rendőrök akarták átkutatni a kijevi lakását, mire ő felmászott a tetőre, és leugrással fenyegetőzött, aztán csuklyával a fején elvitték, de a hívei kiszabadították a rendőrségi buszból.

A grúz elnökből ukrán kormányzóvá vált, majd ukrán állampolgárságától a vele konfliktusba kerülő Petro Porosenko államfő által megfosztott, kalandos életű politikus történetének magyar szála, hogy Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápolt, és idén a Balatonnál nyaralt a családjával, ami miatt felmerült, hogy esetleg Orbántól kér menedéket, de a család végül távozott az országból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.