Az öngyilkossággal fenyegetőző, rendőrök által elvitt Szaakasvilit kiszabadították a hívei a rendőrségi buszból

külföld
2017 december 05., 14:01
comments 50

Nem ért annyival vége Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó és egykori grúz elnök sztorija, hogy előbb ukrán rendőrök akarták átkutatni a kijevi lakását, mire felmászott a tetőre, és leugrással fenyegetőzött, aztán csuklyával a fején elvitték a rendőrök. 

Szaakasvili hívei ugyanis rárontottak a rendőrségi mikrobuszra, bezúzták az ablakait. A rendőrök megpróbáltak elhajtani, de a tömeg a jármű útját állta, a szembenállók könnygázsprayjel fújták egymást. Szaakasvili hívei aztán feltörték a mikrobusz ajtaját és kiszabadították a volt elnököt a járműből - írta az UNIAN ukrán hírügynökség. 

photo_camera Fotó: Stringer/Sputnik

A NewsOne hírtelevízió helyszíni élő közvetítésében arról számolt be arról, hogy Szaakasvili hívei gyűrűjében elindult az ukrán parlament épületéhez, ahol beszédet intézett az ukránokhoz.

Az UNIAN tudósítása szerint Szaakasvili arra szólította fel a kijevieket, hogy gyülekezzenek a Majdanon, azaz a Függetlenség terén, és "békés demonstrációval szabaduljanak meg" Petro Porosenko ukrán elnöktől és környezetétől, továbbá a Kremlhez közel álló Viktor Medvedcsuk ukrán politikustól, Rinat Ahmetov donyecki üzletembertől és minden más oroszbarát oligarchától.

photo_camera Fotó: AFP/Sputnik

Jurij Lucenko ukrán főügyész keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: hivatalának olyan bizonyítékok vannak a birtokában, amelyek szerint Szaakasvili kijevi kormányellenes demonstrációit a 2013-2014-es Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics, a hivatalából leváltott - oroszbarát - egykori ukrán elnök környezete pénzelte. 

photo_camera Fotó: AFP/Sputnik

Arszen Avakov belügyminiszter a Twitteren arra szólította fel a volt odesszai kormányzót, hogy engedelmeskedjen a törvénynek, válaszoljon az ellen felhozott vádakra, és ne provokáljon összetűzést és vérontást. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.