Elhunyt az az amerikai katona, aki Észak-Koreába dezertált, de megszívta, mert propagandafilmsztárt csináltak belőle

Tbg
háború
2017 december 12., 05:52
comments 44

77 éves korában elhunyt Charles Jenkins, aki még a hatvanas években dezertált amerikai katonaként Dél-Koreából Észak-Koreába. A férfit negyven évig tartotta fogva a kommunista diktatúra, mire kiszabadult.

Nem sok amerikai döntött úgy, hogy az Egyesült Államok helyett Észak-Koreát választja, de a 24 éves Charles Jenkins negyedmagával ilyen volt. Ő volt az egyetlen egyébként, aki végül el is tudott jönni az országból.

Jenkins 1965-ben a demilitarizált szolgált őrmesterként, és ezalatt attól rettegett, hogy Vietnamba viszik a háborúba, vagy lelövik egy őrjárat során. Ezért merész tervet eszelt ki: átszökik Észak-Koreába, ahol elfogják, majd a Szovjetunión és egy orosz-amerikai fogolycserét követően szépen hazatér Amerikába.

Nem így történt.

Bevedelt egy rakás sört, útnak indult, és el is fogták az észak-koreaiak, de egyáltalán nem kapott a szovjetektől menedéket, ehelyett negyven évre a koreaiak foglya lett. 

„Visszagondolva őrült nagy baromságot csináltam. Ha van Isten, ő segített túlélni” – emlékezett vissza 2005-ben egy interjúban Jenkins.

Bár jobb sora volt, mint a koreai foglyoknak, így is gyakran verték, feleslegesen brutális orvosi kezelésekben részesítették, egyszer pedig altatás nélkül vágták ki egy tetoválását. „Pokoli volt.”

Jenkins később feladatokat is kapott, angolul tanította magas rangú vezetőket, tolmácsolt, fordított és többször is el kellett játszani a gonosz imperialistát a hatalom által készített propagandafilmekben.

Japán feleségét a fogságban ismerte meg. A nőt elrabolta Japánból a titkosszolgálat, hogy japánul tanítsa ügynökeiket, és 1980-ban összezárták őket. Mint Jenkins mesélte, két hét alatt egymásba szerettek. Elég erős kapcsolat volt közöttük az észak-koreai rezsim gyűlölete.

A fogságban két lányuk született, Mika és Brinda. 2002-ben Japánnal való megegyezés után a koreaiak elengedték a nőt, két évvel később pedig a férfit és a gyerekeket. Jenkins kisebb büntetést, harmincnapos elzárást kapott az amerikai hadseregtől, de ami az igazi sokk volt számára, az a sok minden, ami negyven év alatt a világban történt: először láttak számítógépet, és az is furcsa volt neki, hogy mennyi fekete bőrű rendőr szolgál az USA-ban. 

Japánban, Szado szigetén telepedtek le, a férfi parkőri állást vállalt. Felesége szerint halála váratlan volt, egyszer csak összeesett, és a kórházban, szívelégtelenségben halt meg. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.