6700 rohingyával végezhettek a tisztogatások első hónapjában Mianmarban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Az augusztus végén indult etnikai tisztogatások miatt rohingyák százezrei menekültek el Burmából a szomszédos Bangladesbe. Ez a felvétel 2017. szeptember 20-án készült Cox's Bazarban, a határhoz közeli egyik nagyobb településen.Fotó: Kevin Frayer/Getty Images

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) humanitárius csoport vizsgálatai szerint a mianmari hatóságok által közölt hivatalos adatokkal szemben nem négyszáz, hanem legalább 6700 rohingya vesztette életét 2017 augusztus-szeptemberben, a Mianmar északnyugati részén élő muszlim népcsoport ellen indított etnikai tisztogatás első hónapjában. Az MSF a Mianmarból százezerszámra elmenekült rohingyákkal készített interjúkra alapozza adatait.

A szervezet számításai szerint augusztus vége óta 647 ezer rohingya menekült el Mianmarból.

Az MSF tájékoztatása szerint a 6700 áldozatról szóló becslés "konzervatívnak" számít, valószínűleg 9000-hez közelibb lehet a halálos áldozatok valós száma az augusztus 25-szeptember 24 közti időszakban. Adataik szerint az áldozatok között 730, ötévesnél fiatalabb gyerek volt. (Via BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.