Hat év börtönre ítélték Ecuador korrupt alelnökét

Jorge Glas (balra) ecuadori alelnök a bíróságra érkezve még harciasan derűlátó volt. Hat év börtönre ítélték kenőpénzek elfogadása miatt.Fotó: JUAN RUIZ/AFP

Nem jogerős ítéletében hat év börtönre ítélte az ecuadori legfelsőbb bíróság az ország hivatalából felfüggesztett alelnökét, Jorge Glast. Glas a vád szerint nagybátyján keresztül 13,5 millió dollár (~3,6 milliárd forint) kenőpénzt kapott a kontinens több országát érintő korrupciós botrányba keveredett brazil építőipari óriáscégtől, az Odebrechttől.

A bíróság az alelnök nyolc vádlottársát, köztük a már említett nagybátyját is hat év börtönre ítélte, egyben összesen 33,5 millió dollár kártérítésre kötelezte mindannyiukat.

Az ítélet ellen Glas tucatnyi híve tóntetett a bíróság előtt.

Az alelnököt augusztusban függesztették fel hivatalából, és októberben vették vizsgálati fogságba. Glas tagadta, hogy bármiféle szabálytalanságot követett volna el.

Az Odebrecht Dél-Amerika más országaiban is korrumpált politikusokat. A cég a perui kongresszusnak címzett irataiban elismerte, hogy 2004-12 között 4,8 millió dollárt utalt a perui elnökhöz, Pedro Pablo Kuczynskihez közel álló cégeknek. Kuczynski korábban tagadta, hogy köze lenne a céghez. Most már csak azt tagadja, hogy bármi szabálytalanságot követett volna el, miközben az átutalások tényét nem cáfolta. Az ellenzék ezért már a távozását követeli. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.