Hat év börtönre ítélték Ecuador korrupt alelnökét

külföld
2017 december 14., 04:35
comments 12
Jorge Glas (balra) ecuadori alelnök a bíróságra érkezve még harciasan derűlátó volt. Hat év börtönre ítélték kenőpénzek elfogadása miatt.
photo_camera Jorge Glas (balra) ecuadori alelnök a bíróságra érkezve még harciasan derűlátó volt. Hat év börtönre ítélték kenőpénzek elfogadása miatt. Fotó: JUAN RUIZ/AFP

Nem jogerős ítéletében hat év börtönre ítélte az ecuadori legfelsőbb bíróság az ország hivatalából felfüggesztett alelnökét, Jorge Glast. Glas a vád szerint nagybátyján keresztül 13,5 millió dollár (~3,6 milliárd forint) kenőpénzt kapott a kontinens több országát érintő korrupciós botrányba keveredett brazil építőipari óriáscégtől, az Odebrechttől.

A bíróság az alelnök nyolc vádlottársát, köztük a már említett nagybátyját is hat év börtönre ítélte, egyben összesen 33,5 millió dollár kártérítésre kötelezte mindannyiukat.

Az ítélet ellen Glas tucatnyi híve tóntetett a bíróság előtt.

Az alelnököt augusztusban függesztették fel hivatalából, és októberben vették vizsgálati fogságba. Glas tagadta, hogy bármiféle szabálytalanságot követett volna el.

Az Odebrecht Dél-Amerika más országaiban is korrumpált politikusokat. A cég a perui kongresszusnak címzett irataiban elismerte, hogy 2004-12 között 4,8 millió dollárt utalt a perui elnökhöz, Pedro Pablo Kuczynskihez közel álló cégeknek. Kuczynski korábban tagadta, hogy köze lenne a céghez. Most már csak azt tagadja, hogy bármi szabálytalanságot követett volna el, miközben az átutalások tényét nem cáfolta. Az ellenzék ezért már a távozását követeli. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.