„Nincs olyan állapotban a magyar társadalom, hogy érdemes lenne bármire biztatni”

POLITIKA
2017 december 14., 08:14
comments 137

Az év elején lépett a nyilvánosság elé a 444-nek adott interjúval Szentesi Kálmán, aki megírta a NAV-nak, visszakéri a pénzét az államtól, mert nem arra fordítják, amire kellene, Szentesire büntetést szabtak ki, esetét viszont óriási érdeklődés kísérte. Egy ideig.

Szentesi most a HVG Portré rovatában szerepel, és azt mondja, már senkit sem bíztatna arra, hogy kövesse a példáját. És nemcsak azért, hogy ne vádolják hatósági rendelkezés elleni uszítással. Hanem azért is, mert most már úgy látja:

„Nincs olyan állapotban a magyar társadalom, hogy érdemes lenne bármire biztatni.”

„Alapvető gond van azzal, ahogyan az emberek nagy része a saját szerepét képzeli a felelős állam kialakításában. Segítene a tisztánlátásban, ha mindenki megkapná a bruttó fizetését, mint az USA-ban, aztán neki kellene kiszámolnia és elutalnia a fizetendő sarcot. 

Akkor többen feltennék a kérdést: hova tűnt, amit beadtam a közösbe, mire fordították?” 

- mondja Szentesi.

Elismeri, élvezte a hirtelen jött ismertséget, mert végül is azt volt a célja, hogy a történet minél több emberhez eljusson, bár néha sok volt a felhajtás. Szerinte a rá kirótt 408 ezer forintos összes mindenki számára megfogható és érthető volt, nem úgy, mint Mészáros Lőrinc gazdagodása, amit már nem lehet felfogni.

Nem lenne NAV-elnök, és egyetlen párt megkeresésére sem mondott igent.

Mivel korábban dolgozott Katarban is, az interjúban megkérdezik tőle, nem lett volna-e egyszerűbb külföldön maradnia. Szentesi azt mondja, az a másfél év megváltoztatta a hozzáállását a világhoz.

„Azelőtt a politikai botrányok rendre agresszív válaszreakciót váltottak ki belőlem. Aztán némi megspórolt pénzzel és egy jó itthoni állásajánlattal rákerült erre egy erős szűrő. És nagyon szomorú, hogy ennyire függ az ember anyagi helyzetétől, hogy mennyire érdekli, amit az ország vezetői művelnek.”

Novemberben az ügyészség megszüntette a Szentesi ellen indított nyomozásokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.