Nyílt Társadalom Alapítvány: Ezek a megfélemlítő taktikák a magyar történelem legsötétebb időszakait idézik

POLITIKA
2017 december 14., 12:40

Közleményben reagált a Nyílt Társadalom Alapítvány arra, hogy csütörtökön Pécs közgyűlése elfogadott egy Soros-ellenes kiáltványt, melyben többek közt ezt írják: „Felkérünk minden Pécsi Polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros György tervének megvalósításában.”

A Nyílt Társadalom Alapítvány közleményében mély aggodalmát fejezi ki, és úgy vélik, a pécsi önkormányzat nyilatkozata nyílt megsértése az Alaptörvényben és a jogszabályokban biztosított véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságnak. A közlemény teljes szövege alább olvasható.

„A Nyílt Társadalom Alapítvány mély aggodalommal tekint a Pécsi Önkormányzat Közgyűlésének döntésére, amellyel korlátozni kívánják helyi partnerszervezetünk, Az emberség erejével Alapítvány (EEA) tevékenységét. Az EEA több, mint 10 éve működik. Tevékenységük középpontjában az emberi jogok és a társadalmi szolidaritás erősítése áll és ezt oktatási programokkal és a helyi közösségeknek szervezett képzésekkel igyekeznek megvalósítani.
Most abban támogatjuk a pécsi EEA-t, hogy továbbra is folytassák elkötelezett munkájukat az ország egyik legelmaradottabb térségében az ott élők életminőségének javítása érdeklében. Ennek a programnak a keretében írta ki helyi partnerünk támogatási pályázatát a hónap elején. Ezek a projektek a helyi lakosok által felvetett és megoldásra váró ügyekre fókuszálnak, mint például a szegénységből adódó hátrányos helyzet, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés. Ezeknek az ügyeknek semmi közük sincs a migrációhoz és a parlamenti választásokhoz.
A Nyílt Társadalom Alapítvány leszögezi, hogy a pécsi önkormányzat nyilatkozata nyílt megsértése az Alaptörvényben és a jogszabályokban biztosított véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságnak. Ez a nyilatkozat, amely korlátozza az EEA tevékenységét, kirívóan sérti minden ember alapvető jogát a szabad véleménynyilvánításra és a egyesülési jog szabad gyakorlására. Ezek a megfélemlítő taktikák a magyar történelem legsötétebb időszakait idézik, amikor a hatalommal szemben kritikus embereket megfosztottak állásuktól, vagy a közéleti szereplés lehetőségétől, állami elnyomó eszközökkel hallgattatták el a kritikus hangokat.

A Nyílt Társadalom Alapítványok 1984 óta működnek Magyarországon, és segítenek a magyar embereknek különböző területeken, mint pl. az oktatás és az egészségügy.”


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.