Ungváry: Az ügynökkérdést mindig is zsarolási alapnak használta a politika. Ez ma is él

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Új könyvének megjelenése apropóján járt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtök este Ungváry Krisztián történész. Rónai Egon kérdésére, hogy miért nem tette rendbe egyetlen rendszerváltás utáni kormány sem az ügynökkérdést, kijelentette: 

"az ügynökkérdést a politika mindig zsarolási alapnak használta."

Zsarolni pedig csak olyannal lehet valakit, ha kellemetlen információk titkosak, ezért nem hozta egyik kormány sem nyilvánosságra az iratokat, mondta Ungváry. Szerinte

"a zsarolási potenciál ma is él a politikában, és amíg ez így van, addig a jogállam sem fog rendesen működni."

Nem gondolja, hogy például a Fidesz-frakcióban emiatt van fegyelem, de szerinte érdekes végiggondolni a Magyar Katolikus Egyház lojalitását a kormányhoz. Ungváry emlékeztetett: az állambiztonság még 1989-ben is úgy nyilatkozott az egyházról, mint legszilárdabb szövetségeséről, ami érthető is: vezetői jó része beszervezett személy volt. A szembenézés elmaradt Püspöki Kar részéről.

Ha nyilvánosságra kerülnének a titkosszolgálati dokumentumok, akkor számos, ma is aktív politikusról derülne ki, hogy a király meztelen, 

mondta. Ungváry hozzátette: nem az számít, hogy a diktatúrában mit tettek az emberek, vagy milyen dokumentumokat írtak alá félelemből, hanem az, hogy ma hogyan beszélnek róla. A történész

biztos benne, hogy lesz egy józan politikai erő, ami előbb-utóbb rendbe rakja a kérdést, és nyilvánosságra kerülnek a dokumentumok.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.