Ungváry: Az ügynökkérdést mindig is zsarolási alapnak használta a politika. Ez ma is él

politika
2017 december 14., 19:58

Új könyvének megjelenése apropóján járt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtök este Ungváry Krisztián történész. Rónai Egon kérdésére, hogy miért nem tette rendbe egyetlen rendszerváltás utáni kormány sem az ügynökkérdést, kijelentette: 

"az ügynökkérdést a politika mindig zsarolási alapnak használta."

Zsarolni pedig csak olyannal lehet valakit, ha kellemetlen információk titkosak, ezért nem hozta egyik kormány sem nyilvánosságra az iratokat, mondta Ungváry. Szerinte

"a zsarolási potenciál ma is él a politikában, és amíg ez így van, addig a jogállam sem fog rendesen működni."

Nem gondolja, hogy például a Fidesz-frakcióban emiatt van fegyelem, de szerinte érdekes végiggondolni a Magyar Katolikus Egyház lojalitását a kormányhoz. Ungváry emlékeztetett: az állambiztonság még 1989-ben is úgy nyilatkozott az egyházról, mint legszilárdabb szövetségeséről, ami érthető is: vezetői jó része beszervezett személy volt. A szembenézés elmaradt Püspöki Kar részéről.

link Forrás

Ha nyilvánosságra kerülnének a titkosszolgálati dokumentumok, akkor számos, ma is aktív politikusról derülne ki, hogy a király meztelen, 

mondta. Ungváry hozzátette: nem az számít, hogy a diktatúrában mit tettek az emberek, vagy milyen dokumentumokat írtak alá félelemből, hanem az, hogy ma hogyan beszélnek róla. A történész

biztos benne, hogy lesz egy józan politikai erő, ami előbb-utóbb rendbe rakja a kérdést, és nyilvánosságra kerülnek a dokumentumok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.