Még nem irányította egyetlen meccsen sem a válogatottat, de máris szerzett egy jó pontot Orbán Viktornál az új belga szövetségi kapitány

Hogy milyen szövetségi kapitány lesz Georges Leekens, arról egyelőre fogalmunk sincs, de az biztos, hogy pillanatok alatt átlátta, hogyan kell helyezkedni ma a magyar futballban.

Szalai László, Komjáti András, Georges Leekens és Takács MihályFotó: pfla.hu

A belga edző az Orbán Viktor által alapított felcsúti labdarúgóakadémiát látogatta meg. A vendéglátó, Takács Mihály főigazgató körbevezette Leekenst, megmutatta a felcsúti büszkeség, Puskás Ferenc ott kiállított hagyatékát, és „az építészeti különlegességeken kívül természetesen a szakmai munkába is betekintést nyert, láthatta, hogy 

nálunk az akadémiai képzés tökéletesen igazodik a nemzetközi trendekhez.”

Leekens a Puskás Akadémia honlapjának a látogatása végén azt mondta: „Nagyon örülök, hogy itt lehettem, és annak is, amit láttam. Az infrastruktúra minden igényt kielégít, jó volt hallani, hogy a Puskás Akadémián nem csak máért, hanem a holnapért is dolgoznak. A szakmai vezetés prezentációt tartott az általuk alkalmazott módszerekről, így pontos képet kaptam arról, hogyan dolgoznak itt Felcsúton – 

úgy érzem, a megfelelő irányba haladnak a dolgok a Puskás Akadémián."

Valószínűleg rövid volt az idő, így nem tudtak belemenni olyan részletekbe, hogy az NBI-ben az utánpótlásra 14 milliárdnyi tao-pénzt kapó Puskás Akadémiában játszik messze a legkevesebb fiatal játékos, tele vannak légióssal, és egyetlen egy saját nevelésű játékosnak van időnként esélye, hogy egyáltalán pályára lépjen, a többiektől megszabadult Pintér Attila edző. 

Leekensszel találkozott Szalai László, a Puskás Akadémia utánpótlásképzés szakmai igazgatója is. Szerinte a belga „nagyon nyitott ember, és tetszett neki, amit itt látott, úgyhogy azt gondolom, jó munkakapcsolat fog kialakulni közte és a Puskás Akadémia között”. 

Ez márcsak azért is fontos, mert az előző szövetségi kapitány, Bernd Strock és a Puskás Akadémia között annak ellenére feszült volt a viszony, hogy a német edző is felismerte egy idő után, hogy érdemes Orbán Viktor társaságában meccseket nézni Felcsúton. 

Strock váltotta le ugyanis a Puskás szakmai igazgatóját a teljes magyar utánpótlásképzés éléről. Volt olyan szakmai vitájuk, ami után Csányi Sándor volt kénytelen megvédeni Strockot, aki Kleinhiesler László után egy másik játékost, Kocsis Gergőt is kiemelt volna a felcsúti süllyesztőből. Csányi ekkor kénytelen volt emlékeztetni a Puskás Akadémiát, hogy a felcsútiak bizony döntően közpénzből működnek, és csak akkor számítsanak további támogatásra, ha együttműködnek a mayar foci érdekében.  

Szalai Storck távozása után a Puskás honlapján nem túl elegánsan, de látjhatóan nagy élvezettel még egy hatalmasat belerúgott a távozó német edzőbe, érdemes elolvasni, szerint „az Eb-szereplés örömét még az sem tudta elvenni, hogy a létszámemelés, a megpattanó labdák és az öngólok is kellettek hozzá", pedig vannak, akiknek „már akkor szemet szúrtak a jól látható pszichoszomatikus jelek", mármint Storckon. Szalai távozásával egyébként sikeresek lettek az utánpótláscsapatok, ezt ő maga is elismeri, de egy sajátos logikával ezt is bűnként Storck fejére olvassa.