Bejglit vitt a pécsi Fidelitas a civilek ételosztására, aztán óva intett mindenkit Soros György gulyáslevesétől

POLITIKA
2017 december 17., 11:09
comments 495

Egészen elképesztően alacsony színvonalú lett a közélet az eladósodott Pécsen, ahol két nappal ezelőtt fogadta el a közgyűlés a Soros-ellenes kiáltványt. Páva Zsolt polgármester és Hoppál Péter fideszes pécsi jelölt komplett hadjáratot indított egy civil szervezet ellen, mondván, valójában Soros György kampányközpontja lesz a hamarosan nyíló irodájuk. A helyzet már ott tart, hogy a Fidelitas helyi szervezete felcímkézett bejglivel próbálja széttrollkodni a civilek ételosztását, szombat este pedig tüntetést tartottak a városban a demokráciáért.

„Felkérünk minden Pécsi Polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyt a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában, ne segédkezzen Soros György tervének megvalósításában” - áll a nyilatkozatban. A város az Emberség Erejével Alapítvány ellen indított hadjáratot, melynek eredményeképpen a szervezet jövendő irodáját is elveszítette - később azonban más felajánlott számukra másik helyet. 

Szombaton az Élmény Tár Tanoda ételosztásán, ahol 200 adag babgulyást és édességet osztottak a rászorulóknak a civilek, megjelentek a helyi Fidelitas tagjai, és Fidelitas-címkés bejglit kezdtek osztogatni. Az Emberség Erejével Alapítvány erre Facebook-posztban reagált, melyben üdvözölték a fidelitasosok kedvességét. 

„Győzött a szeretet nyelve! A kormánypárt helyi szervezetének aktivistái nagyon cukik voltak, s szembeszállva anyapártjuk gyűlöletpolitikájával, ajándék bejglivel érkeztek az Élmény Tár Tanoda gyárvárosi ételosztására. A politikai jelképekért ugyan kár, hiszen a rendezvény teljes mértékben politikamentes, de ez sem von le a bátorságuk és kiállásuk értékéből! Öröm látni, hogy helyi szinten működik az emberek közötti szolidaritás. Köszönjük!”

- írták. 

link Forrás

Később azonban az önkormányzat háziportálján olyan cikk jelent meg, melyben arról írtak, nem is fogyott el az alapítvány által kínált étel (a címet később megváltoztatták), és amelyben Beke Zoltán, a Fidelitas dél-dunántúli regionális igazgatója már úgy nyilatkozott, fogadja el mindenki a gulyást, persze, de azért gondoljon arra is, ki tudja, a szervezet mit kér majd cserébe:

„Mi biztatjuk őket arra, hogy fogadják el az ételt, de át kell gondolni mindenkinek, hogyha elfogadják ezt az ebédet, ezt a gulyást, akkor mi lesz majd a következő kérés ettől a szervezettől, Soros György szervezetétől. Ki tudja, hogy a következő kérés nem az lesz-e, hogy fogadjanak be migránsokat vagy szavazzák meg azt, hogy Magyarországon betelepíthessék korlát nélkül a bevándorlókat.” 

Megkerestük az Emberség Erejével Alapítványt is, hogy ők mit szólnak az általuk először üdvözölt akció utóéletéről, közleményben válaszoltak, melyben azt írják, az akció váratlan és érthetetlen volt, de kellemesen csalódást okoztak vele.  Annak azonban már nem örültek, amit később olvashattak az eseményről. Sajnos a szervezet vezetőjétől az általunk tapasztaltakkal szöges ellentétben álló nyilatkozatok jelentek meg a pécsi önkormányzat lapjában, a PécsMa portálon, egy sor valótlan és rosszindulatú állítással egyetemben, melyek messzemenően alkalmasak a jóhírnév megsértésére, és a néhány politikus által gerjesztet gyűlöletkampány táplálására.”

Beke Zoltán a helyszínen azt mondta, tőlük sosem állt távol a rászorulók megsegítése,  sőt több mint egy évtizeddel ezelőtt ők maguk szervezték meg az első jótékonysági bált. „Ezzel a bejgliosztással az emberek figyelmét is szeretnék arra felhívni, hogy itt Soros György migránspárti szervezete egy jótékony célt használt arra, hogy befolyásolják a rászorulókat” - tette hozzá.

Az alapítvány viszont úgy reagál, őket soros-irodázni megtévesztés. „Nemcsak pontatlan, de súlyosan megtévesztő is 'soros irodának', 'bevándorlás-szervező irodának', 'kampány-központnak' stb. nevezni, vagy azt sugalmazni, hogy valamely magánemberek vagy szervezetek befolyása alatt állna. Az Emberség Erejével Alapítvány önálló, autonóm szervezet, mely nem kíván beavatkozni sem a helyi, sem a regionális politikába: bármivel is próbálja meggyanúsítani néhány közszereplő és újságíró” - írják a 444-hez eljuttatott közleményükben. „Arra kérünk minden érintettet, hogy hagyjon fel a szándékos gyűlöletbeszéddel, félretájékoztatással és megbélyegzési kísérlettel, a légből kapott és minden alapot nélkülöző, hamis vádak terjesztésével”. 

Az ételosztásról a Fidelitas saját oldalain és közösségi felületein nem számolt be. Pécsen szombaton több százan tüntettek a civilek és a demokrácia mellett.

Címlapfotó: Erdész Gyula

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.