„Tageld be a haverodat, aki a legjobban szereti a rozéfröccsöt! XD” - Na, az ilyen posztokkal akar leszámolni a Facebook

internetek
2017 december 18., 18:47
comments 98

A Facebook vezetői nagyon jól tudják, hogy komoly gondok vannak az oldallal és azzal is, ahogyan a hálózat hat a társadalmunkra, de ami Zuckerberg főkancellárnak és cégének a legrosszabb, az az, hogy erről már nem csak ők tudnak cégen belül, hanem a felhasználók közül is egyre többen. Úgyhogy a Facebooknál most igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy az emberek elhiggyék: a cég össze fogja szedni magát, és nem lesz több álhír meg kamuposzt.

Most azt ígérték be, hogy a lájk-, tag- és kommentvadász posztokra csapnak le.

Ezek olyan posztok, amik például azt kérik, hogy lájkoljon a felhasználó, ha szereti a vaníliafagyit, tagelje be azt az ismerősét, aki hányt már le mocsári teknőst Becherovkától, vagy kommentelje, hogy „Hujujujujujuj”, ha szerinte is nagyon rossz lehet az, amikor valakit herezacskón rúgnak.

Ezekkel a posztokkal az a baj, hogy csak azért vadásszák a reakciókat, hogy a Facebook idióta algoritmusa előrébb sorolja őket, és minél több ember hírfolyamában minél előrébb jelenjenek meg.

Azt talán mondani sem kell, hogy a legtöbb ilyen poszt tényleg ótvaros baromság, ami semmilyen lényegi információt nem hordoz, és kizárólag arra jó, hogy hülye oldalakat népszerűsítsen vagy idiótaságokat terjesszen.

A Facebook ezért szeretné, ha az algoritmus ezeket a posztokat hátrébb sorolja. De a cég jelezte azt is, hogy a segítségkérő posztokat, amik terjedési dinamikája egyébként nagyban hasonlít a kommentvadász posztokéhoz, békén fogják hagyni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.