Ungváry Krisztián: Ennyire fegyelmezett frakciója legfeljebb Szálasi Ferencnek volt

2017 december 18., hétfő 10:54
224
Ungváry Krisztián Fotó: Botos Tamás/444

Ungváry Krisztián történész gyakran beszél arról, hogy az ügynökkérdés nemcsak a múlt, a történelem része, hanem máig hat a politikára. Legújabb könyve is erről szól, a 24.hu-nak adott interjúban pedig így magyarázza, hogyan használhatja ezt az eszközt a politika 27 évvel a rendszerváltás után is:

„Martonyi János például mikor volt külügyminiszter? Szita Károly, Lehel László, ma nem a miniszterelnök feleségével mutatkoznak? A katolikus egyház a menekültügyben nem a kormány egészen abszurd szólamait hangoztatja? A krisztusi szeretet és az elesettek gyámolítása mégiscsak fontosabb volna, mint a migránsoknak csúfolt menekültek elleni uszítás.”

A kérdésre pedig, hogy nem lehet-e, hogy ezek mögött a döntések mögött meggyőződés, nem pedig zsarolás áll, azt mondja:

„Természetesen mondhatjuk azt, hogy a Fidesz-frakció mindegyik tagja azért viselkedik a parlamentben úgy, mert ez a meggyőződése. Nekem egy problémám van ezzel. Kutattam a magyar parlamentarizmus történetét, 1867 óta van parlament kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ennyire fegyelmezett, és a főnök utasításaitól el nem térő frakciója legfeljebb Szálasi Ferencnek volt. De még neki sem. Ott is több képviselő akadt, aki szembe ment a pártvezetővel, ami akkor pláne nem volt kockázatmentes. Van egy sanda gyanúm, hogy a képviselők eme csicskaviselkedése mögött nem a belső meggyőződésük áll, hanem hogy fogják a töküket.”

Lehel Lászlóról, az Ökumenikus Segélyszervezet elnökéről április óta tudni lehet, hogy 1983 után Filozófus fedőnéven figyelte az egyház munkáját, ennek ellenére Lévai Anikó rendszeresen együtt szerepel vele. Szita Károlyt, Kaposvár fideszes polgármesterét egy Krakus Péter fedőnevű titkos megbízottal hozták kapcsolatba - rá hivatkozva a közmédia a napokban azt közölte, „márciustól bevándorlókat telepítene Magyarországra Soros György.” A teljes 24.hu interjút itt lehet elolvasni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt