Mintha mi sem történt volna: Lévai Anikó megint kiállt a volt besúgó mellé fotózkodni

politika
2017 december 05., 04:33
comments 341

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet országos adventi pénzgyűjtő akciója, amelynek bevételéből egész évben segítik a rászorulókat. Az adventi adománygyűjtés hagyományait követve az ünnepi összefogás az első adventi gyertya közös meggyújtásával kezdődött, a gyertyát idén is Lehel László elnök-igazgató, Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Kovács Koko István jószolgálati nagykövet gyújtotta meg - írja az MTI. 

Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete meggyújtja az első gyertyát az adventi koszorún a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Koordinációs és Önkéntesképző Központjában tartott sajtótájékoztatón. Balról Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója, jobbról Kovács Koko István ökölvívó, jószolgálati nagykövet
photo_camera Lévai Anikó meggyújtja az első gyertyát az adventi koszorún. Balra Lehel László, jobbra Kovács Koko István Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az MTI fotótárában 2001-es az első fotó, amelyen ugyanez a három ember: a segélyszervezet elnöke, a Fidesz elnökének felesége és a Fidesz egyik kampányarca gyújtja meg a gyertyákat. Tavaly karácsony óta azonban történt egy kis baleset: Lehel Lászlóról kiderült, hogy ügynök volt.

Április óta tudni lehet, hogy 1983 után Lehel László Filozófus fedőnéven éveken át figyelte az egyház munkáját.  A Fidesz szerint ez nem nagy dolog, ő maga viszont azt mondta, hogy ideiglenesen felfüggeszti a tevékenységét, de aztán a szervezet közgyűlése visszahívta. Az ügynökvádakat egyébként Lehel nem tagadta, ahogy azt sem, hogy lelkészként úgy kapott "feladatokat és ösztöndíjakat" a püspökétől, hogy a szintén ügynök Káldy Zoltán tudta róla, hogy kapcsolata van az állambiztonsággal. Ez nyilvánvalóan szerepet játhatott abban is, hogy 1987-ben a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkárává választották. 

A botrány kirobbanása után Lehel nem nagyon mutatkozott nyilvánosan egészen őszig. Októberben és novemberben is feltűnt viszont egy-egy rendezvényen, amelyeken Lévai Anikóval és egy csokor fideszes politikussal együtt tartott sajtótájékoztatókat.

2017. október 10. Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója, Lévai Anikó  jószolgálati nagykövet és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere beszélget a két szervezet közös sajtótájékoztatóján a segélyszervezet budafoki központjában
photo_camera 2017. október 10. Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-vezérigazgatója, Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere beszélget a két szervezet közös sajtótájékoztatóján Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA
2017. november 7. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Habis László polgármester (Fidesz-KDNP), Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott, Lévai Anikó és Lehel László a segélyszervezet új egri szociális és fejlesztő központjának avatásán.
photo_camera 2017. november 7. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Habis László polgármester (Fidesz-KDNP), Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott, Lévai Anikó és Lehel László a segélyszervezet új egri szociális és fejlesztő központjának avatásán. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Ezek a mostani közös fellépéssel együtt már egyértelműen jelzik, hogy Lehelnek a haja szála sem görbült, a Fidesz nem hogy nem vette le róla a kezét, de egyenesen a tenyerén hordozza. 

Pedig az ügy nem csak annyiból áll, hogy Lehel régen ügynök volt; az is figyelemre méltó, ahogy ezt azóta kezelte. A Kötőszó blognak például azt nyilatkozta, hogy őt az evangélikus egyház ügynökügyeit feltáró belső bizottság nem kereste meg. A tényfeltáró bizottság egyik tagja azonban ugyancsak a Kötőszónak elmondta, hogy bár direkt módon valóban nem keresték meg Lehelt, mert még nem jutottak el odáig a kutatásban, de a fedőneve felbukkanása után Lehel megüzente nekik, hogy róla úgysem találnak semmit:

„Eljutott viszont hozzánk korábban, közvetve, egy homályos, és legalább kétféleképpen értelmezhető üzenete, amire a 2014-es Háló kötet egyik tanulmányában, neve említése nélkül, utaltunk is azok között a példák között, amelyek a tényfeltáró bizottsággal való együtt nem működést fejezik ki: »egy másik ügynök, akinek csak a fedőneve került elő, megüzente a bizottságnak, hogy a levéltárban soha nem fog semmit találni róla...«”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.