Trump kihúzta a nemzetbiztonsági stratégiájából a klímaváltozást

Hétfőn mutatták be Donald Trump nemzetbiztonsági stratégiáját, amiben a globális felmelegedés már nem szerepel a potenciális veszélyek között. Helyette a dokumentunk inkább azt hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államoknak vissza kell nyernie a gazdasági versenyképességét a világban.

A lépés komoly változás Obama elnök politikájához képest, aki még az egyik legfőbb veszélynek tekintette a globális felmelegedést. 

Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A Fehér Ház szerint a most bemutatott nemzetbiztonsági stratégia annak a 11 hónapos egyeztetésnek az eredménye, amit a kormány a legfontosabb biztonságpolitikai, külügyi és gazdasági szereplőkkel folytatott. Az egyik magasangú tisztviselő arról bezsélt, hogy nem tekintik nemzetbiztonsági kockázatnak a klímaváltozást, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy továbbra is legyen párbeszéd a környezetvédelem fontosságáról. 

Az, hogy Donald Trump nem annyira érzékeny a kérdésre, már júniusban is látszott, amikor az elnök bejelentette, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. (Guardian)