Putyin megünnepelte a Cseka 100. születésnapját

Terrorizmus
2017 december 20., 19:10
comments 36

Ebben az évben több mint 60 terrorcselekményt akadályoztak meg Oroszország biztonsági szolgálatai – mondta Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki az orosz biztonsági szervek napja alkalmából mondott beszédet.

Putyin az ünnep alkalmából beszédet mond a Kremlben, Moszkvában.
photo_camera Putyin az ünnep alkalmából beszédet mond a Kremlben, Moszkvában. Fotó: Mihail Klimentyev / Szputnyik

Idén egyúttal a Vlagyimir Lenin és Feliksz Dzerzsinszkij által alapított állambiztonsági terrorszervezet, a Cseka 100. születésnapját is ünnepelték. A VCSK vagy Cseka a bolsevik forradalom után az ellenforradalom és a szabotázs elleni harcra létrehozott Összoroszországi Rendkívüli Bizottság volt, az élén Dzerzsinszkij állt. Több átalakulás és bővülés után végül ebből lett a KGB, aminek az oroszországi utódszervezetei a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és hírszerzéssel foglalkozó Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR).

A KGBP 70. születésnapja 1987-ben
photo_camera A KGBP 70. születésnapja 1987-ben

A centenárium alkalmából a moszkvai Lubjankán ellenzéki tüntetést rendeztek, aminek a részvevői kifogásolták a Cseka és a jelenlegi orosz biztonsági szolgálatok közötti jogfolytonosságot. A rendőrök őrizetbe vették Marija Aljohinát, a Pussy Riot punkzenekar tagját, aki egy „Boldog születésnapot, hóhérok!” feliratú transzparenssel tiltakozott, illetve két fotóst meg a Dozsgy ellenzéki online tévé 2 fős stábját.

Vlagyimir Putyin a hivatalos ünnepi megemlékezésen egyebek között hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is ugyanolyan határozottan fog fellépni a nemzetközi terrorizmus gócai ellen, ahogy azt Szíriában tette. Arra figyelmeztetett, hogy a külföldi titkosszolgálatok aktivizálták tevékenységüket Oroszországban, ezért a felderítésnek és az elhárításnak mindent el kell követnie az ország politikai és társadalmi életébe történő idegen beavatkozás ellen.

Putyintól jobbra kettővel: Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök
photo_camera Putyintól jobbra kettővel: Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Fotó: Mihail Klimentyev / Szputnyik

A belügyi dolgozók napját Putyin elődje és mentora, Borisz Jelcin elnök rendelkezése alapján 1995 óta ünneplik meg december 20-án. Korábban, a Szovjetunióban ezen a napon a Cseka megalakításáról emlékeztek meg nem hivatalos formában.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója a Rosszijaszkaja Gazeta kormánylapnak elmondta: 1933 és 1939 között az állambiztonsági szervek 22 618 alkalmazottja esett a sztálini üldöztetések áldozatául. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.