Hiába Orbánék brüsszelezése, az EU-ban nálunk javult leginkább az Unió megítélése

POLITIKA
2017 december 21., 10:12
comments 44

Valahogy nem hat az EU-ellenes propaganda, Magyarországon az elmúlt fél évben hét százalékkal nőtt azok aránya, akik pozitívnak látják az EU-t - írja az Eurológus. A félévente megismételt uniós közvélemény-kutatás, az Eurobarometer friss adatai szerint 43 százalék pozitívan ítéli meg az EU-t, 41 százalék semleges, 15 százaléknak negatív a véleménye. (Fél éve még 36 százalék volt a pozitív - az uniós átlag 40 százalék volt -, 42 a semleges, 21 a negatív.)

Van egy másik kategória is, a bizalom az Európai Unióban. Itt is relatív többségbe kerültek azok, akik bíznak az EU-ban (49 százalék a fél évvel korábbi 46 százalékhoz képest). Miközben hat százlékkal csökkent azoknak a száma, akik nem bíznak az EU-ban (49-ről 43 százalék lett a számuk). 

Derűlátóbbak vagyunk az EU jövőjét illetően is. 58 százalék optimista, ez 9 százalékkal több, mint fél éve.  

Annyiban hat a propaganda, hogy az EU előtt álló legnagyobb kihívás a magyarok 58 százaléka szerint a bevándorlás, nálunk csak az észtek tartanak ettől jobban, velünk holtversenyben a csehek állnak. A terrorizmus a második számú európai probléma. 

Ugyanakkor nemzeti szinten a magyarok sokkal inkább aggódnak az egészségügy, mint a bevándorlás miatt. 42 százalék sorolta az első két kihívás közé a hazai egészségügyet, 28 százalék a bevándorlást. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.