Hiába Orbánék brüsszelezése, az EU-ban nálunk javult leginkább az Unió megítélése

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Valahogy nem hat az EU-ellenes propaganda, Magyarországon az elmúlt fél évben hét százalékkal nőtt azok aránya, akik pozitívnak látják az EU-t - írja az Eurológus. A félévente megismételt uniós közvélemény-kutatás, az Eurobarometer friss adatai szerint 43 százalék pozitívan ítéli meg az EU-t, 41 százalék semleges, 15 százaléknak negatív a véleménye. (Fél éve még 36 százalék volt a pozitív - az uniós átlag 40 százalék volt -, 42 a semleges, 21 a negatív.)

Van egy másik kategória is, a bizalom az Európai Unióban. Itt is relatív többségbe kerültek azok, akik bíznak az EU-ban (49 százalék a fél évvel korábbi 46 százalékhoz képest). Miközben hat százlékkal csökkent azoknak a száma, akik nem bíznak az EU-ban (49-ről 43 százalék lett a számuk). 

Derűlátóbbak vagyunk az EU jövőjét illetően is. 58 százalék optimista, ez 9 százalékkal több, mint fél éve.  

Annyiban hat a propaganda, hogy az EU előtt álló legnagyobb kihívás a magyarok 58 százaléka szerint a bevándorlás, nálunk csak az észtek tartanak ettől jobban, velünk holtversenyben a csehek állnak. A terrorizmus a második számú európai probléma. 

Ugyanakkor nemzeti szinten a magyarok sokkal inkább aggódnak az egészségügy, mint a bevándorlás miatt. 42 százalék sorolta az első két kihívás közé a hazai egészségügyet, 28 százalék a bevándorlást. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.