Távközlési kábeleknél matatnak az orosz tengeralattjárók

külföld
2017 december 23., 09:38
comments 321
Vlagyimir Putyin kikandikál egy atomtengeralattjáró periszkópján. A felvétel még első elnöksége első évében, 2000. április 6-án, az Északi Flottánál tett látogatásán készült.
photo_camera Vlagyimir Putyin kikandikál egy atomtengeralattjáró periszkópján. A felvétel még első elnöksége első évében, 2000. április 6-án, az Északi Flottánál tett látogatásán készült. Illusztráció: Anonymous/AP

A hidegháború óta nem tapasztalt gyakorisággal bukkannak fel orosz tengeralattjárók az Atlanti-óceán északi részének azon a területein, ahol a legfontosabb transzkontinentális távközlési kábelek is vannak. Az agresszív orosz lépésekre válaszul a NATO újranyitna egy olyan megfigyelőbázist, amit a hidegháború vége óta nem használtak, a tagállamok pedig igyekeznek felfejleszteni a tengeralattjáró-elhárító képességeiket, írja a Washington Post.

A NATO aggodalma jogosnak tűnik. Ezeken a transzkontinentális kábeleken halad át gyakorlatilag a teljes internetforgalom. Ha ezeket átvágnák, annak dollármilliárdokban mérhető következményei lennének, hiszen ezeken a kábeleken zajlik már a tőzsdei kereskedelem is, több billió dollárnyi üzleti tranzakciót bonyolítanak naponta.

A kábelek átvágása csigalassúságúvá tenné a kommunikációt.

Persze nemcsak a kábelek megsemmisítése miatt, hanem a lehallgatások miatt is aggódnak. Az adatforgalom megfigyeléséből még úgy is hasznos információkat szerezhetnének az oroszok, ha esetleg magukhoz az adatokhoz a titkosítás miatt nem is férhetnek hozzá.

"Olyan mértékű orosz vízalatti aktivitást látunk, amit szerintem korábban még soha. Oroszországot egyértelműen érdekli a NATO és a NATO tagállamainak víz alatti infrastruktúrája" - mondta a jelenségtől Andrew Lennon ellentengernagy, a NATO tengeralattjáró-flottájának parancsnoka. A brit légierő parancsnoka, Stuart Peach is aggasztónak tartja a helyzetet. Decemberi parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy a távközlési kábelek átvágása vagy az adatforgalom zavarása "potenciálisan katasztrofális hatással lenne a gazdaságra és életmódunkra is".

Lennon ellentengernagy szerint az oroszok egy nukleáris csapásmérő tengeralattjáróból átalakított tengeralattjáró-anyahajót is bevetnek. Ez a tengeralattjáró több kisebb tengeralattjárót szállít. Ezeket a kis tengeralattjárókat papíron oceanográfiai kutatásokra is használhatják, de tökéletesen alkalmasak hírszerzésre is. "És mi a kábelek közelében tapasztaltuk a növekvő aktivitásukat. Azt tudjuk, hogy ezeket a tengeralattjárókat az óceán fenekén végzett munkára tervezték. Úgy gondoljuk, hogy a tengerfenéken található dolgok manipulálására is alkalmasak" - mondta Lennon a Postnak.

A tábornok arra nem kívánt válaszolni, hogy a NATO szerint az oroszok ténylegesen is birizgálták volna a kábeleket.

Az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt a Post megkeresésére. Azt viszont korábban már nyilvánosan elismerték, hogy fokozták az aktivitásukat. Vlagyimir Koroljev tengernagy idei bejelentése szerint "tavaly a tengeren töltött órák tekintetében elértük a posztszovjet idők előtti szintet".

Az oroszok tevékenységére válaszul a NATO is fokozta a készültségét. Az elmúlt hónapokban az amerikai haditengerészet tengeralattjáró-vadász repülői többször is járőröztek a térségben. A nyilvános netes repülőkövető oldalak csak decemberben tíz ilyen küldetésre induló gép útvonalát rögzítették, novemberben pedig 17-et. Ezt a NATO hivatalosan az adatok titkosságára hivatkozva nem erősítette meg.

Az elmúlt években Oroszország fokozódó nyomást gyakorolt a NATO-ra:

  • vadászgépei és stratégiai bombázói rendszeresen, egyeztetés nélkül sértik vagy közelítik meg a NATO-tagállamok légterét;
  • az Ukrajnával vívott különös háború apropóján jelentősen megerősítette nyugati arcvonalát;
  • 2014 óta folyamatosan modernizálja tengeralattjáró-flottáját;
  • rakétákat telepített a kalinyingrádi enklávéba, melyekkel Varsóra biztosan, talán Berlinre is csapást mérhet.

Az orosz erőfitogtatásra válaszul a NATO gyorsreagálású dandár kiépítésébe kezdett a keleti arcvonalán, a balti államokba pedig egy zászlóaljnyi amerikai katonát vezényeltek, hátha az elrettenti az oroszokat egy ukrajnaihoz hasonló beszivárgástól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.