Az EU szerint megkérdőjelezi az orosz elnökválasztás demokratikus jellegét, hogy Navalnijt eltiltják az indulástól

Az Európai Unió kedden elítélte, hogy az orosz választási bizottság eltiltotta az ellenzék vezéralakjának számító Alekszej Navalnijt az indulástól a jövő évi elnökválasztáson.

Maja Kocijancic uniós külügyi szóvivő közleménye szerint az illetékes hatóságok döntése miatt „komolyan kétségbe vonható a politikai pluralizmus Oroszországban, valamint a következő évben esedékes választások demokratikus jellege”.

Fotó: Evgeny Feldman for Alexei Navaln/Anadolu Agency

A tisztségviselő felszólította Moszkvát arra, hogy az átláthatóság jegyében hívja meg a voksolásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőit.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Navalnijnak csorbultak jogai a tisztességes eljáráshoz, amikor 2013-ban perbe fogták, majd közpénzek elsikkasztása miatt elítélték. Hozzátette, hogy nem szabadna valakit politikailag motivált vádak miatt eltiltani a részvételtől a politikai életben.

A központi választási bizottság hétfőn elutasította Navalnij felvételét a 2018-as elnökválasztás jelöltjei közé azzal az indokkal, hogy az ellenzéki politikust súlyos bűncselekmény miatt elítélték. A bizottság 13 tagjából 12-en támogatták a határozatot, egy fő pedig tartózkodott. 

Ezután Navalnij közölte, hogy minden lehetséges fórumon, így az alkotmánybíróságnál is fellebbezni fog a döntés ellen. A politikus ugyanakkor a március 18-ra kitűzött elnökválasztás bojkottjára szólította fel híveit. (MTI)