A kínai elnök közvetlen irányítása alá vonta a kínai nemzeti gárdát

Tbg
külföld
2017 december 28., 06:23

Hszi Csin-ping kínai elnök közvetett irányítása alá kerül január 1-től az ország félkatonai rendőri ereje, a másfélmillió fős Népi Fegyveres Rendőrség, jelentette a South China Morning Post (SCMP) hongkongi napilap a Hszinhua állami hírügynökségre hivatkozva.

A fegyveres rendőrség a Kína haderejét vezető Központi Katonai Bizottság (KKB) irányítása alá kerül, amelyet Hszi Csin-ping elnököl. 

A Népi Fegyveres Rendőrség lényegében egy tartalék haderő, a nemzeti gárda szerepét tölti be háború esetén, békeidőben pedig a határvédelemmel, a tűzvédelemmel, továbbá tüntetések leverésével és a terrorelhárítással kapcsolatos feladatokat lát el. 

A félkatonai szervezetet kifejezetten a nyugtalan térségekben, például az ujgurok lakta nyugati Hszincsiang tartományban vetik be.

A kínai elnök az öt évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta nagyszabású korszerűsítést rendelt el az ország hadseregénél, a Népi Felszabadító Hadseregnél, amely egyben a világ legnagyobb hadereje az aktív szolgálatot teljesítők számának tekintetében. 

Hszi egyebek mellett csökkentette a nem harcoló állomány létszámát, leegyszerűsítette a hadsereg szervezeti struktúráját és tömérdek pénzt fektetett a fegyverfejlesztésbe. 

Megfigyelők szerint a változtatás valódi célja az, hogy Hszinek feleljen az ország minden fegyveres szervezet. Más szakértők szerint azonban a lépés megfelel a kínai alkotmánynak, hiszen annak értelmében a KKB alá tartozik az ország fegyveres erejének összessége. (MTI)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.