Mostantól tilos a gyűlöletkeltés a német neten

Több 444 videó?
Szeretném

Január 1-től hatályos Németországban a  

Netzwerkdurchsetzungsgesetz.

Ez az a korábban elfogadott, de csak 2018-tól élesben működő törvény, ami a nyugati világ legszigorúbb rendelkezése a közösségi oldalakon terjedő gyűlöletkeltő tartalmak ellen. 

A 2 milliónál több felhasználóval bíró oldalak (Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr, stb.) tartoznak a hatálya alá. 

Az eljárásrend úgy néz ki, hogy a német igazságügyi minisztérium közzétett egy online űrlapot, amelyen bárki bejelentheti, ha problémás tartalmat lát ezeken az oldalakon. Álhíreket, gyűlöletkeltő, rasszista és egyéb, kellemetlen posztokat várnak a lakosságtól. Ezen felül nyilván maguk a hatóságok is monitorozzák a netet.

A Facebook ezt az esseni irodát kifejezetten az új törvény miatt nyitotta, a munkatársak éjjel - nappal innenn törlik majd a bepanaszolt posztokat.Fotó: OLIVER BERG/dpa Picture-Alliance/AFP

Ha a német hatóságok jeleznek, hogy valamivel bajuk van, akkor az oldalaknak 24 órájuk van eltüntetni a tartalmat, illetve egyes bonyolultabb eseteknél egy hetük van a nagyon elterjedt problémás posztok teljes eltüntetésére. 

Ha nem reagálnak, akkor komoly pénzbüntetésre, legrosszabb esetben akár 50 millió euró, vagyis több mint 15 milliárd forint befizetésére számíthatnak.

A Facebook annyira komolyan készül az új rendszerre, hogy több száz főt vett fel, hogy csak a német nyelvű tartalmakat szűrjék.

Hasonló lépésre készül a brit kormány is, bár ott még nincs kész a vonatkozó törvény szövege. (BBC)