A Forradalmi Gárda parancsnoka szerint vége a lázadásoknak

külföld
2018 január 03., 15:44

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari tábornok szerdán bejelentette, hogy itt a lázadás vége. A tábornok az Irán-szerte múlt csütörtök óta tartó, kezdetben a gazdasági nehézségek elleni, majd a rendszer távozását követelő tiltakozási hullámra utalt.

"Ebben a lázadó mozgalomban legfeljebb 1500 fős gyűlések voltak, és a lázadó tényezők létszáma országszerte összesen nem haladta meg a 15 ezer főt" - tette hozzá a tábornok a Forradalmi Gárda honlapja szerint.

A tábornok szerint ellenforradalmi ügynökök, egykori monarchisták és Hillary Clinton által életre hívott erők próbáltak meg lázadást, anarchiát és bizonytalanságot szítani Iránban. 

Hasonlóan nyilatkozott kedden Ali Hamenei ajatollah is, aki meg nem nevezett külföldi erőkre utalt beszédében, amit az elemzők többsége az USA, Izrael és a szaúdiak emlegetéseként értelmezett. 

Azt meglehetősen nehéz megmondani, hogy valóban véget értek-e a kormányellenes tüntetések Irakban: a közösségi oldalakhoz és a netes üzenetküldő szolgáltatásokhoz való hozzáférést blokkolták a hatóságok, a közmédia csak a kormánypárti tüntetésekről tudósít, a külföldi újságírók mozgását pedig erőteljesen korlátozzák az országban. (BBC, MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.