A Forradalmi Gárda parancsnoka szerint vége a lázadásoknak

2018 január 3., szerda 14:44
86

Az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Mohammad Ali Dzsafari tábornok szerdán bejelentette, hogy itt a lázadás vége. A tábornok az Irán-szerte múlt csütörtök óta tartó, kezdetben a gazdasági nehézségek elleni, majd a rendszer távozását követelő tiltakozási hullámra utalt.

"Ebben a lázadó mozgalomban legfeljebb 1500 fős gyűlések voltak, és a lázadó tényezők létszáma országszerte összesen nem haladta meg a 15 ezer főt" - tette hozzá a tábornok a Forradalmi Gárda honlapja szerint.

A tábornok szerint ellenforradalmi ügynökök, egykori monarchisták és Hillary Clinton által életre hívott erők próbáltak meg lázadást, anarchiát és bizonytalanságot szítani Iránban. 

Hasonlóan nyilatkozott kedden Ali Hamenei ajatollah is, aki meg nem nevezett külföldi erőkre utalt beszédében, amit az elemzők többsége az USA, Izrael és a szaúdiak emlegetéseként értelmezett. 

Azt meglehetősen nehéz megmondani, hogy valóban véget értek-e a kormányellenes tüntetések Irakban: a közösségi oldalakhoz és a netes üzenetküldő szolgáltatásokhoz való hozzáférést blokkolták a hatóságok, a közmédia csak a kormánypárti tüntetésekről tudósít, a külföldi újságírók mozgását pedig erőteljesen korlátozzák az országban. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt