Az amerikai hatóságok nem hagyták, hogy kínai kézbe kerüljön egy pénzküldő cég

2018 január 3., szerda 10:35
Az Alibaba-vezér Jack Ma pénzügyi szolgáltatócége, az Ant Financial végül mégsem szerezhette meg a MoneyGramot. Fotó: dycj/Imaginechina

Az elmúlt év legnagyobb szabású kínai üzletszerzését akadályozta meg az amerikai kormány külföldi befektetéseket felügyelő bizottsága (CFIUS), megtiltották a kínai Ant Financialnek, hogy 1,2 milliárd dollárért felvásárolja a MoneyGram nevű pénzküldő céget. A bizottság nemzetbiztonsági okokra hivatkozva akadályozta meg az üzletet. A döntés elég rosszul érintheti az Alibaba vezérigazgatóját, Jack Mát, az Ant Financial társtulajdonosát, aki a felvásárlástól saját pénzügyi szolgáltató cége globális felfuttatását remélte.

És kedvezőtlenül érintheti a MoneyGram részvényeseit is, mert a részvény árfolyama a döntés hírére a kereskedési időn kívüli forgalomban már 8,5 százalékot vesztett az értékéből.

A CFIUS fő kifogása az volt, hogy a kínai cég hozzáférhetett volna a MoneyGram amerikai államplgárokról tárolt érzékeny pénzügyi indormációihoz. Az Ant Financial és a MoneyGram pedig, miután a bizottság elutasította a megoldási javaslataikat, inkább visszaléptek az üzlettől. "Bár mi megpróbáltunk együttműködni az amerikai kormánnyal, mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a CFIUS nem fogja jóváhagyni a mergert" - írta közleményében a MoneyGram vezérigazgatója, Alex Holmes. (Via Reuters)