Bevezették az áfát Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben

külföld
2018 január 03., 19:45
comments 86

A két olajhatalomban ezentúl öt százalékos általános forgalmi adó terheli majd a legtöbb termék és szolgáltatás árát. A január elsejétől életbe lépett változtatással vége a hosszú adómentes éveknek, amit a két szövetséges ország komoly olajbevételei tettek lehetővé. 

Mindkét országban hangsúlyos cél lett az elmúlt években, hogy az olajon kívül más bevételi forrásai is legyenek a költségvetésnek, az elmúlt évek alacsony olajára ugyanis figyelmeztető jel volt a számukra. 

A tömegközlekedésben, és az oktatási és egészségügyi szolgáltatásoknál azonban továbbra sem lesz áfa, míg a világ legnagyobb légitársaságai közül kettőnek is otthont adó Emírségekben pedig nem tettek forgalmi adót a nemzetközi repülésre sem. 

Ezenkívül Rijádban emelkedett a benzin ára, a gyengébb minőségű 83, a magasabb oktánszámúé pedig 127 százalékkal. A Financial Times cikke szerint a helyi lakosok kritizálták az áremelkedéseket és az új adófajtát is. Az olajmonarchiában tavaly már magas extraadót vetettek ki a dohánytermékekre és a cukros italokra. 

Az adóbevezetés illeszkedik Mohammed bin Szalman koronaherceg politikájába, amivel az olajfüggőségét szeretné csökkenteni az országnak, ugyanakkor elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a lépés tömeges elégedetlenkedéshez is vezethet, hiszen Szaúd-Arábia éppen recesszióval küzd. Egyes megszorító intézkedéseket már tavaly életbe próbáltak léptetni, a közszolgák támogatásának megvágásából viszont végül visszakozott a hatalom, látva a felháborodást. 

A BBC szerint 'a fizetésünk nem elég, hogy megéljünk' hashtag alatt több mint 110 ezer poszt született Twitteren 10 óra alatt, rengetegen háborogtak az új adónem miatt. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) viszont üdvözölte az áfa bevezetését. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.