Megtalálták az eddigi legnagyobb prímszámot

Tbg
TUDOMÁNY
2018 január 04., 23:01
comments 563

23 millió számjeggyel írható le a legújabban felfedezett legnagyobb prímszám, írja a Guardian. Szerencsére van egy röviden leírható formulája, mégpedig ez: M77232917.

A legutóbbi legnagyobb prímet szintén tavaly januárban találták meg. A prím ugye olyan egynél nagyobb természetes szám, ami eggyel és önmagával osztható kizárólag.

„Nagyon meglepődtem, hogy ilyen gyorsan meglett, kicsit hosszabb időre számítottunk. A prímszámok felkutatása olyan, mint döglött macskát keresni az úton: sosem tudod, hogy egy vagy kettő fekszik-e egymás mellett” - nyilatkozta az eredményről Chris Caldwell a Tennessee egyetem matematikusa.

A prím egyébként Mersenne-prím is, azaz olyan prímszám, amely felirható így: 2n ‒ 1, azaz a kettő valahanyadik hatványa mínusz egy – ilyen pl. a 31 is. Mersenne-prímből olyan kevés van, hogy ez az 50. találat!

Az M77232917-t is Mersenne-prím keresése közben találták, rengeteg rajongó, matematikus és prímfanatikus összekapcsolt számítógépe segítségével, amit aztán több napon át ellenőrzött, újraszámolt négy egymáshoz kötött számítógép.

Én búcsúzom, remélem hazafelé az úton két prímszámot is találni fogok! (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.