Karácsony Gergely szerint nincs értelme olyan összefogásnak, amiben nincs benne Gyurcsány és a DK

POLITIKA
2018 január 08., 07:45
comments 299

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje vasárnap este Rangos Katalin vendége volt a Spinoza Színházban.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a politikai beszélgetéssorozat vendége a budapesti Spinoza Színházban 2018. január 7-én. Mellette Rangos Katalin, a beszélgetés moderátora.
photo_camera Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje, a politikai beszélgetéssorozat vendége a budapesti Spinoza Színházban 2018. január 7-én. Mellette Rangos Katalin, a beszélgetés moderátora. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az Index és az MTI tudósításai alapján többek között azt mondta, igaz, hogy még Botka László jelöltsége alatt megkeresték az MSZP-től potenciális miniszterelnök-jelöltként. Botka jelöltségi időszaka alapvetően pozitív volt, mert egy önkormányzati múlttal rendelkező politikus szociális ügyekben vagy lakáspolitikában hitelesebb.

De Karácsony szerint Botka szövetségi politikája mégsem volt helyes, és ugyan a 2006. október 23-i rendőri túlkapások meg a lereagálásuk egy politikai hiba volt, a rendőrök nem jártak el helyesen, de ettől függetlenül nincs értelme szerinte olyan összefogásnak, amiben nincs benne Gyurcsány és a DK.

„Az ellenzéki szavazók nem azt szeretik, aki megbontja a békét, hanem azt, aki építi” – mondta Botka megpuccsolásáról, amiben állítása szerint nem vett részt. Karácsony szerint Botka nem hozta a számokat a felmérések szerint, de ezt nem úgy értelmezte, hogy csökkent a népszerűsége, hanem egyszerűen nem tartotta valós számoknak.

Szerinte Vona Gábor nem jó alternatíva Orbánnal szemben, mert így csak egy hasonló (a véleményét, ideológiáját, álláspontjait folyamatosan az igények szerint alakító) politikus kerülne vezetői szerepbe. „Ha Vona Gábor még 20 évig azt mondja, amit most, akkor elhiszem neki, hogy komolyan is gondolja. Addig viszont nem” – mondta.

Az ÁSZ-bírságokat felháborítónak tartja, de így is fontos, hogy Simicska Lajos a lopott vagyonával bukkant fel a Jobbik mögött. Mégis rokonszenvesebb neki Simicska Lajos, mint Mészáros Lőrinc.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Egyik legerősebb állítása azt volt, hogy:

„Öt éven keresztül tudnám mesélni, hogyan könyörögnek nekem a fideszesek, hogy nehogy kétharmaduk legyen megint, mert akkor mindennek vége.”

Ennek ellenére szerinte győzelemre kell törekedni, nem csak a kétharmad megakadályozására, mert a Fidesz abszolút többsége nélkül másnap mebukna a rendszer.

Karácsony szerint előválasztásra se idő, se szándék nincs. De azt mondta, bízik a Közös Ország Mozgalom kezdeményezésében, és reméli, sikerül a legfontosabb 20-30 körzetben megmérni, melyik induló a legesélyesebb. Konkrétan arról, hogy az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó épp úgy akar elindulni Csepelen, hogy ott az Együtt jelöltje már elverte Németh Szilárdot, Karácsony csak azt mondta: meg kéne várni Gulyásék kezdeményezését, mert van még legalább 10 körzet, ahol hasonló gondok vannak, és csak rendes méréssel lehet kezelni a problémákat.

Orbán szerinte politikailag egy beteg jelenség, a miniszterelnök pedig egy beteges hatalmi helyzetben lévő ember. Példaként felhozta Norvégiát, ahol az elnök metróval vagy biciklivel jár, mint az átlagemberek. „Nem tudsz képviselni egy társadalmi csoportot, ha nem élsz velük” – mondta.

Azt állítja, ha az LMP hajlandó lenne összefogni, akkor az első pillanatban lemondana a miniszterelnök-jelöltségéről Szél Bernadett javára. Azt mondta:

„Én vagyok az egyetlen miniszterelnök-jelölt, aki mindig vissza akar lépni valaki javára.”

Ugyanakkor azt is mondta, az LMP önálló indulása annullálja az összes benne lévő értéket, mert szerinte ez a politikai stratégia a kormány megmaradását segíti. (Index, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.