Az LMP nem fogja kifizetni az Állami Számvevőszék büntetését

„Abszurd lenne kifizetni valamit, amit mi ilyen szinten cáfolunk”

- mondta Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja a HírTV-ben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által az LMP-re rótt 8,8 millió forintos büntetésről.

Az LMP a merce.hu szerint éppen pénteken küldte vissza az észrevételeit az ÁSZ-nak, és ebben tételesen cáfolják a Számvevőszék megállapításait, ahogyan azt is, hogy a túl olcsó lenne a párt 400 ezer forintért bérelt irodája. Az ÁSZ ugyanis elsősorban ezt kifogásolva bírságolta meg az LMP-t. Az ÁSZ lépését a párt szóvivője koncepciós eljárásnak nevezte egy pénteki sajtótájékoztatót.

A hvg.hu közben megszerezte azt az üres oldalakkal és hatalmas térközökkel együtt is csak 26 oldalas ÁSZ-jelentést, ami alapján a Számvevőszék megbírságolt az Együttet - 19 millióra.

Az ÁSZ ebben azt írja, hogy az Együtt évek óta tiltott támogatást fogad el kedvezményes ingatlanbérlet formájában, de közben a jelentésben nem szerepel, hogy melyik ingatlanról van szó (az Együttnek a fővárosi központon kívül négy vidéki irodája is van), és hogy kitől fogadták el a tiltott támogatást.

A párt szerint a fővárosi irodájukról lehet szó, de azt meg 2014 óta ugyanabban a konstrukcióban, ugyanattól ugyanannyiért bérlik, tehát ezt a szerződést az ÁSZ egyszer már ellenőrizte, és akkor nem találtak benne kivetnivalót. Az ÁSZ nem írja le azt sem, hogyan állapította meg, hogy az Együtt a piaci ár alatt bérel, nem tüntették fel azt sem, mit tekintenek piaci árnak.

Az ÁSZ ezen kívül még bizonyos befizetéseket is kifogásolt, ezekről Juhász Péter már vitatkozott egy nagyot a Számvevőszék harcedzett szóvivőjével.