Donald Trump 15 percet beszélt Norvégia miniszterelnökével, és egyből bezöldült

Erna Solberg norvég miniszterelnök és Donald Trump (jobbra) a Fehér Házban. Csak negyed órát beszéltek négyszemközt, de Solbergnek ennyi is elég volt, hogy környezetvédőt faragjon a kampányban még klímaváltozástagadó, szénmániás Trumpból.Fotó: Evan Vucci/AP

Donald Trump régi ismerősei régóta tudják, hogy az Egyesült Államok elnöke nem a sziklaszilárd elveiről ismert. Az elnökről köztudott, hogy döntéseit általában az utolsó tanácsra alapozza, amit kap, ezért stábjában nagy verseny szokott lenni, hogy ki szólhasson utoljára hozzá a döntések előtt. Szerdán újabb bizonyítékát adta ennek a szokásának, amikor, miután alig 15 percet tárgyalt négyszemközt Erna Solberg norvég miniszterelnökkel, száznyolcvan fokos fordulatot vett klímapolitikájában.

"Nagyon elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem iránt. Nagyon erős érzelmeim vannak a környezettel kapcsolatban" - mondta (kevésbé szabatosan az eredetiben). Tényleg száznyolcvan fokos fordulatot vett, mert még azt is felvetette, hogy "szóval elképzelhető, hogy visszalépünk". Mármint a párizsi klímaegyezménybe, amiből amúgy még ki se lépett az Egyesült Államok, mert bár Trump már tavaly bejelentette a szándékát, a hosszadalmas folyamat csak a következő elnöki ciklusban zárulhatna le. De már a kilépési szándékával is elszigetelte magát és országát.

Trump, aki kampányában folyamatosan a szénalapú energia fellendítéséről beszélt és azt hazudta, hogy majd újra benépesíti a kihalt, veszteségesen termelő bányákat, a találkozó után a norvég vízenergetikai kapacitásokat méltatta. "Bárcsak mi is ezt csinálnánk" - mondta. Az Egyesült Államokban megtermelt energiának csupán a 2,5 százalékát termelik vízerőművek.

Trump a találkozón még annak is örvendezett, hogy Norvégiában milyen népszerűek a Teslák, pedig amúgy Elon Musk, a Tesla tulajdonosa gyűlölt ellensége. (Via Quartz)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.