Donald Trump 15 percet beszélt Norvégia miniszterelnökével, és egyből bezöldült

külföld
2018 január 11., 10:35
comments 105
Erna Solberg norvég miniszterelnök és Donald Trump (jobbra) a Fehér Házban. Csak negyed órát beszéltek négyszemközt, de Solbergnek ennyi is elég volt, hogy környezetvédőt faragjon a kampányban még klímaváltozástagadó, szénmániás Trumpból.
photo_camera Erna Solberg norvég miniszterelnök és Donald Trump (jobbra) a Fehér Házban. Csak negyed órát beszéltek négyszemközt, de Solbergnek ennyi is elég volt, hogy környezetvédőt faragjon a kampányban még klímaváltozástagadó, szénmániás Trumpból. Fotó: Evan Vucci/AP

Donald Trump régi ismerősei régóta tudják, hogy az Egyesült Államok elnöke nem a sziklaszilárd elveiről ismert. Az elnökről köztudott, hogy döntéseit általában az utolsó tanácsra alapozza, amit kap, ezért stábjában nagy verseny szokott lenni, hogy ki szólhasson utoljára hozzá a döntések előtt. Szerdán újabb bizonyítékát adta ennek a szokásának, amikor, miután alig 15 percet tárgyalt négyszemközt Erna Solberg norvég miniszterelnökkel, száznyolcvan fokos fordulatot vett klímapolitikájában.

"Nagyon elkötelezettek vagyunk a környezetvédelem iránt. Nagyon erős érzelmeim vannak a környezettel kapcsolatban" - mondta (kevésbé szabatosan az eredetiben). Tényleg száznyolcvan fokos fordulatot vett, mert még azt is felvetette, hogy "szóval elképzelhető, hogy visszalépünk". Mármint a párizsi klímaegyezménybe, amiből amúgy még ki se lépett az Egyesült Államok, mert bár Trump már tavaly bejelentette a szándékát, a hosszadalmas folyamat csak a következő elnöki ciklusban zárulhatna le. De már a kilépési szándékával is elszigetelte magát és országát.

Trump, aki kampányában folyamatosan a szénalapú energia fellendítéséről beszélt és azt hazudta, hogy majd újra benépesíti a kihalt, veszteségesen termelő bányákat, a találkozó után a norvég vízenergetikai kapacitásokat méltatta. "Bárcsak mi is ezt csinálnánk" - mondta. Az Egyesült Államokban megtermelt energiának csupán a 2,5 százalékát termelik vízerőművek.

Trump a találkozón még annak is örvendezett, hogy Norvégiában milyen népszerűek a Teslák, pedig amúgy Elon Musk, a Tesla tulajdonosa gyűlölt ellensége. (Via Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.