Szaúdi rendőrök lehettek a migránsnak nézett „barna bőrű férfiak”, akikre rendőrt hívtak Cegléden

társadalom
2018 január 12., 14:59
comments 174

A turisták, akikre múlt héten rendőrt hívtak Cegléden, maguk is rendőrök, méghozzá Szaúd-Arábiából - írja a Budapest Beacon ceglédi és rendőrségi forrásokra hivatkozva. 

Hivatalosan a ceglédi rendőrkapitány se megerősíteni, se cáfolni nem kívánta, hogy a tolmáccsal együtt tizenkét fős csoport három hétre érkezett Magyarországra, szakmai továbbképzésre: azt tanulják, hogyan kell németjuhászt rendőrkutyának kiképezni.


Az esetről írtunk múlt héten, és már a Ceglédi Panoráma eredeti cikkében is szerepelt, hogy a csoport azért is keltett különösen félelmetes benyomást, mert a nyakukban „valami egységes cucc volt, amit a kabátjuktól nem lehetett látni és feketék voltak”.

Magyarországon egyre gyakrabban fordul elő, hogy rendőrt hívnak valakire, csak azért, mert más színű a bőre vagy „migránsnak” néz ki. Ez történt például Kömlőn és Perbálon.

Frissítés 19.54

A rendőrség elküldte nekünk szokatlan hangvételű közleményét, amelyben szenvedélyesen hazugozza a Budapest Beacont. A fenti cikkben idézetteket ugyan nem cáfolják, nem állítják például, hogy nem szaúdi rendőrök voltak az idegenek, de a teljesség kedvéért idemásolom.

Hazudik a Budapest Beacon

Nincs több a múlt csütörtöki ceglédi esetben, akármennyire is szeretné ezt a látszatot kelteni a cikk írója. 

Valótlan tartalmú írás jelent meg a The Budapest Beacon - hu.budapestbeacon.com - internetes oldalon 2018. január 12-én „Szaúd-arábiai rendőrök voltak, akikre rendőröket hívtak a múlt héten Cegléden” címmel.

A cikk azon állítása, amely szerint „Forrásunk szerint hétfőn Török Csaba alezredes, ceglédi rendőrkapitány is fogadta a szaúdi kollégákat.” szimplán hazugság. A Ceglédi Rendőrkapitányság vezetője sem az állított napon, sem máskor nem fogadott szaúd-arábiai rendőröket.

A sajtóban szárnyra kapott azon híresztelésekkel ellentétben – amelyek szerint rendőröket hívtak menekültnek nézett külföldi férfiakra 2018. január 4-én Cegléden –, a történtekkel  összefüggésben rendőri intézkedés nem történt, rendőrség hatáskörébe tartozó eljárás nincs folyamatban. Ennélfogva, ebben a tárgykörben további tájékoztatás sem adható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság részéről, akárhogy is próbálja megkerülni az újságíró a megkeresésére adott hivatalos rendőrségi válaszban foglaltakat.  

A cikk írója a megkeresése nyomán küldött hivatalos rendőrségi tájékoztatásra úgy reagál, hogy „Formálisan semmilyen értékelhető választ nem kaptunk.”. Mi pedig nem tudunk másra gondolni, csak arra, hogy az újságírónak szándékban sem volt az egyébként tényeken alapuló tájékoztatást meghatározónak tekinteni írása készítésekor.

Kár érte.

(A címlapképen szaúdi rendőrök ülnek egy rijádi stadionban. AFP PHOTO/ FAYEZ NURELDINE)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.