55 afrikai ország követeli, hogy Trump kérjen elnézést rasszista kijelentése miatt

Tbg
külföld
2018 január 13., 08:31
comments 88

Mind a karib térség, mind Afrika országait felháborította, hogy Donald Trump amerikai elnök beszámolók szerint le „szarfészekezte” (angolul: shithole) országaikat.

Az Afrikai Unió 55 országának több nagykövete is az ENSZ-nél tett panaszt, amiről Ghána nagykövete, Martha Ama Akyaa Pobee számolt be: „Az Afrikai Unió ENSZ-missziója határozottan elítéli az amerikai elnöknek tulajdonított felháborító, rasszista és idegengyűlölő megjegyzéseket, amelyekről a média széles körben beszámolt.” A csoport elnézést kérést vár az elnöktől.

Trump beszámolók szerint kongresszusi tagok társaságában fakadt ki a Fehér Házban a bevándorlás témájában: „Miért mindenki a szarfészek országokból jön hozzánk?” 

Az elnök később azt állította, durván, de nem ennyire durván foglamazott. 

Ennek ellenére világméretű felháborodás övezte szavait, nemcsak az érintett országok, hanem emberi jogi szervezetek is kifejezték tiltakozásokat.

A Newsweek azt is kiszámolta, a Trump által lenézett országokkal az USA évente 47 milliárd dolláros külkereskedelmi forgalmat bonyolít, ráadásul legtöbbjükkel a kereskedelem nem dificites. (Trump többször kritizálta az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatokat emiatt.) (Al Arabiya/Newsweek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.