Semjén Zsolt is támogatta Naffa testvéreinek honosítási kérelmét

POLITIKA
2018 január 15., 07:39
comments 131

Az LMP-s Demeter Márta által kért iratbetekintésnek köszönhetően derült ki, hogy a miniszterelnök-helyettes „messzemenőkig támogatta” a kormány által kiemelkedően támogatott üzletember, Zaid Naffa testvéreinek honosítási ügyét – tudta meg a Magyar Nemzet. Tarik Naffa és Huda Naffa 2014-ben meg is kapták a magyar állampolgárságot.

Demeter Márta a lapnak elmondta, először a külügy kérte a család ügyének mielőbbi rendezését. „Naffa úr és Naffa asszony a magyar–jordán kapcsolatokban kulcsszerepet játszó Naffa család tagjaiként már most érdemben hozzájárulnak a kiváló magyar–jordán kapcsolatok fejlesztéséhez, amihez magyar állampolgársághoz jutásuk további lendületet adhatna” – írták, és arra kérték Semjént, terjessze fel elbírálásra a honosításról szóló kérelmet Áder János köztársasági elnöknek. 

A levelet a külügy akkori külgazdasági és külügyi államtitkára, Szabó László jegyezte, ő 2017 óta amerikai nagyköveti posztot tölt be. Ezután Semjén kabinete is levelet írt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójának, ebben jelezték, Szabó László „kiemelten támogatja”, hogy Naffáék 

„méltányosságból, államérdekre való tekintettel” magyar állampolgárságot kapjanak. 

Kiderült az is, hogy Semjén Zsolt is „messzemenően” támogatta a kérelmet. „Amennyiben a törvényben előírt feltételeknek megfelelnek, úgy honosításukat nemzetpolitikai érdekből miniszterelnök-helyettes úr támogatja” – áll a levélben.

A testvérek közül, akik honosítását kérték, Tarik Naffa volt az, aki eljárt annak érdekében, hogy a nemzetközi körözés alatt álló, tavaly elhunyt Ghaith Pharaon - akivel Orbán Viktor veje, Tiborcz István is üzletelt - tartózkodási engedélyt kapjon Magyarországon.

Szijjártó Péter még decemberben ígérte meg Demeter Mártának, hogy betekinthet a Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzullal kapcsolatos külügyi dokumentumokba, de nem sokkal később elutasították

„A biztonsági kockázatot jelentő Naffák és Orbánék egyetlen csettintésére a magyar állami intézményrendszer tágra nyitja az ország kapuit bármilyen sötét múltú szereplő előtt” – mondta Demeter Márta. Az ellenzéki képviselő szerint „nemcsak aggasztó, de mérhetetlen arcátlanság” nemzetpolitikával indokolni azt, hogy Semjén Zsolt még az államigazgatási eljárásba is beavatkozott az állampolgárságáért. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.