"Szégyent hoz ránk, birkának néz minket" - kiakadtak a hívek a vásárhelyi plébános kampánybeszédén

vallás
2018 január 15., 20:39
comments 325

Nem aratott osztatlan sikert Németh László hődmezővásárhelyi plébános, aki a vasárnapi istentisztelet után kért mikrofont a hódmezővásárhelyi Szent István katolikus templomban és nyíltan kampányolt a Fidesz és a polgármesterválasztásra készülő Hegedűs Zoltán alpolgármester mellett. Nem talált ebben semmi különöset Németh Szilárd Fidesz-alelnök, a helyiek viszont nem voltak lelkesek.


"Szégyent hozott ránk és az egyházközségre, a hívekre, birkáknak néz minket"

- szólaltatta meg egyiküket az RTL Klub riportere, de az Index tudósítása szerint sem volt népszerű a plébános, amiben szerepet játszhatott, hogy az ellenzék által támogatott független jelölt Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi plébánia világi vezetője.

Az RTL Klub által megszólaltatott Beer Miklós váci megyéspüspök szerint sem volt helyénvaló ami történt. Beer szerint egy papnak a napi pártpolitika felett kell maradni, és

"ha egy pap elkötelezi magát egy párt mellett, azzal azt is üzeni, hogy csak annak a pártnak a szimpatizánsait tekinti híveinek, és ez egy nagyon nagy hiba."

A Szeged-Csanádi Egyházmegye nem ítélte el Németh László szavait. Azt írták a Híradónak, hogy

"a plébános nagyon fontos, az egész közösséget érintő, cáfolhatatlan tényeket közölt."

Az RTL is beszámolt róla, hogy az egyházmegyét az a Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök vezeti, aki korábban már Ferenc pápával is szembement, csak hogy kiállhasson a kormány mellett. Kiss már a menekültválság kitörése idején arról beszélt, hogy ugyan a katolikusoknak erkölcsi kötelességük segíteni a menekülteket, de ez jelenleg nem áll meg, mert Magyarországon nem menekültválság van, hanem invázió.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.