A cseh miniszterelnök azt kéri, hogy függesszék fel a mentelmi jogát

külföld
2018 január 16., 07:29
comments 31

Andrej Babis cseh miniszterelnök arra kéri képviselőtársait, vonják meg a mentelmi jogát, hogy a rendőrség kivizsgálhassa régóta húzódó korrupciós ügyét - írja a Reuters. A döntést egy parlamenti bizottság hozza meg mai ülésén.

photo_camera Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Az MTI korábbi összefoglalója szerint a rendőrség azért kérte Babis és az ANO első alelnöke, Jaroslav Faltynek mentelmi jogának felfüggesztését, mert büntetőjogi eljárást indított ellenük a Gólyafészek szabadidőközpont építésekor az európai uniós támogatással történt állítólagos visszaélés miatt. A rendőrség tájékoztatása szerint a Gólyafészeknek 2007–2008-ban odaítélt 2 millió eurós uniós támogatás felvételének jogszerűségét vizsgálják. A központ az Agrofert holding részét képezte, amelynek egyetlen tulajdonosa akkoriban Andrej Babis volt. Ő később közeli hozzátartozóira íratta át a létesítményt, amely a tulajdonosváltás következtében jogosult lett a kis- és közepes vállalatoknak nyújtott uniós támogatás igénylésére. Később a szabadidőközpont ismét visszakerült az Agrofert tulajdonába. 

A kétszáz fős parlamenti alsóházban a tavaly októberi parlamenti választás győztesének, a Babis vezette ANO mozgalomnak csak 78 képviselője van, ami nem elég a kormányprogram elfogadásához. A további nyolc parlamenti párt előre jelezte, hogy nem szavaz bizalmat a kisebbségi kormánynak. A miniszterelnök múlt héten azt mondta újságíróknak, hogy amennyiben kisebbségi kormánya most nem kap bizalmat a parlamenti alsóházban, január 17-én benyújtja lemondását. Babis nem zárta ki, hogy a második kísérletben koalíciós kormány is alakulhat, bár ő személyesen az egyszínű kabinetet részesítené előnyben.

Babis az ország második leggazdagabb embere, agrárbefektető és médiatulajdonos, aki decemberben rögtön alapos migránsozással vette át hivatalát Prágában. A cseh Donald Trumpról itt írtunk részletesen.         

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.