Migránsozással nyitotta miniszterelnökségét Andrej Babis

külföld
2017 december 06., 18:08
comments 71

Az ANO októberi győzelmének gyűlésén október 21-én Prágában
photo_camera Az ANO októberi győzelmének gyűlésén október 21-én Prágában Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

Szerda délután  Miloš Zeman államfő kinevezte miniszterelnöknek a cseh választáson győztes ANO párt elnökét Andrej Babist, az ország második leggazdagabb emberét, agrárbefektető-politikus-médiatulajdonost, aki rögtön alapos migránsozással vette át hivatalát Prágában. 

Babis, akiről nemrég részletesen is írtunk, nincs túl könnyű helyzetben, mivel egyetlen más párt prominense sem veszi komolyan, és senki nem hajlandó koalícióra lépni vele, így kisebbségi kormány alakítására készül. Beiktató beszédében arról beszélt, hogy nagy harcra készül a bevándorlásból magukat megszedő embercsempészek ellen és mindent elkövet majd az illegális migráció megállítása érdekében. 

A nemzetközi politikában cseh Trumpként is emlegetett Babis ugyanúgy a bevándorlási kvóta elleni harcra építette kampányát, mint Orbán Viktor, akinek egyébként nagy tisztelője, és akivel csak azért nem mer sűrűn találkozni, mert szétszedné érte az otthoni közvélemény. Másik mondása az volt, hogy hasonlóan sikeres országot csinál Csehországból, mint amilyen sikeressé tette agrárvállalkozását, a magyarországi érdekeltségekkel is bőven rendelkező Agrofertet. 

Az ANO 78 széket tud csak magáénak a 200 fős parlamentben, de Babis nem aggódik, és független miniszterekkel igyekszik feltölteni kormányát. Eddig egyedül a kommunisták ígértek támogatást a centrista ANO-nak, de ők is csak 15-en vannak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.