Elítélték Zagyva György Gyulát, mert telefonon zaklatta Varga-Bíró Tamást

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Zaklatás vétsége miatt 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Balassagyarmati Járásbíróság Z. Gy. egykori parlamenti képviselőt - közölte a Balassagyarmati Törvényszék sajtószóvivője kedden az MTI-vel.

Kapaszkodjanak, mert egy minden ízében fergeteges történet következik.

Azzal kezdődött, hogy a volt jobbikos parlamenti képviselő támogatta Gulyás Márton igazságosabb választási rendszerért indított mozgalmát, majd ezen összekülönbözött a Kurucinfo volt szerzőjével, Varga-Bíró Tamással, akit annak állítása szerint zsidózva fenyegetett telefonon.

Erre jött Orbán Viktor, aki személyesen utasította Pintér Sándort az eset kivizsgálására:

(Azt akkor még talán nem tudta a miniszterelnök, hogy Varga-Bíró korábban őt is lezsidózta - csak miután ezt megírtuk, azután kellett távoznia Varga-Bírónak a kormánymédiából.)

Erre Zagyva György Gyula közleményt adott ki, ami szerint hivatali visszaélés miatt feljelentette Orbán Viktor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségen.

Szerinte azzal, hogy miniszterelnök szombaton arra utasította Pintér Sándort, hogy vizsgálja ki ügyét, beleavatkozott egy már folyamatban lévő eljárásba, amit a magyar törvények tiltanak.

Visszatérve a fenyegetési ügyre: a bíróság szóvivője által ismertetett tényállás úgy alakult, hogy a sértett Varga-Bíró éppen Balassagyarmaton volt, a városi kapitányságon, amikor Zagyva ismét felhívta. 

Varga-Bíró kihangosította a telefonját, így a jegyzőkönyvet felvevő rendőrtiszt is fültanúja volt a beszélgetésnek. 

A bíróság megállapítása szerint az első telefonbeszélgetés során büntetőjogilag releváns kijelentés nem hangzott el, a másodikkal azonban egyértelműen megvalósult a zaklatás vétsége, ezért a bíróság bűnösnek találta a politikust.

Az ítélet nem jogerős, Zagyva György Gyula és védője felmentésért fellebbezett.