Ha őszre nincs új választási rendszer, jön a polgári engedetlenség

POLITIKA
2017 június 07., 04:47
comments 482
  • Egy Youtube-csatornából nőtt ki a mozgalom, ami új választási rendszert akar elérni Magyarországon.
  • Gulyás Márton menetrendje szerint október 23-ig kellene új törvénynek születnie.
  • Ha ez nem történik meg, erőszakmentes polgári engedetlenségi akciók kezdődnek.
  • A kormány már most készül ezekre.

A tavaszi CEU-tüntetéshullám hevében jelentette be Gulyás Márton aktivista, hogy mozgalmat indít a választási rendszer megváltoztatásáért. Az ötletet sokan kétkedve fogadták, mondván, a 2018-as választásig már nincs elég idő, és egyébként is, mit tehetnek a parlamenten kívülről ilyen kérdésben. Az ellenzékből ráadásul nem is mindenki tartja ezt elsődlegesen fontosnak, Vona Gábor azt mondta, ebben a rendszerben kell megverni a Fideszt.

A mozgalom a napokban egy videóval jelentkezett, amiben Hajós Andrástól Zagyva György Gyuláig („Mekkora baj van, ha én eljövök Gulyás Mártonhoz szerepelni”, mondja Zagyva) egészen különféle emberek beszélnek arról, hogy meg kell változtatni a választási rendszert.

link Forrás

Emellett konkrét menetrendet is bejelentettek. Nyáron a kampányon dolgoznak, augusztus 20-tól kampányolnak, és tárgyalnak politikai szervezetekkel, szeptember 20-ra pedig konkrét törvényjavaslatot is kidolgoznak. Ezt valakinek be is kellene majd terjesztenie, de azzal számolnak, hogy azok közül, akikkel tárgyalnak, lesz olyan párt, aki vállalja ezt, és október 23-ig adnak időt a parlamentnek, hogy szavazzanak erről.

„Október 23-ig kérjük a változást, ha ez nem következik be, akkor onnantól követelni fogjuk” 

– mondta Gulyás Márton. Ez azt jelenti, hogy ha nem változtatják meg a választási rendszert, október 23. után polgári engedetlenségi akciókat kezdenek.

Mozgalom a Youtube-ról

A mozgalom neve Közös ország klub, ami Gulyás Márton Youtube-csatornájából, a Slejmből nőtt ki. A csatorna két éve indult, eleinte egyszerű politikai vlogként, ami már önmagában is újdonság volt a magyar Youtube-szcénában. A Youtube Magyarországon az utóbbi évekre egy komplett párhuzamos nyilvánosságá vált, emberek nagy tömegei számára fontosabb információforrás, mint akár a tévé, akár a hagyományos sajtó. Ennek ellenére a magyar Youtube-közösségből szinte teljesen hiányoznak a közéleti-politikai tartalmak, a Slejmen kívül alig van olyan csatorna, ami rendszeresen foglalkozik ilyen témákkal. A csatorna igazi újítása viszont nem is feltétlenül a politika beemelése volt, hanem az, hogy 5-10 perces videók helyett akár 30-50 perceseket is készítenek. Gulyás előadásmódja ugyan továbbra is nagyon megosztó, de a Youtube-tól ez egyáltalán nem idegen, és ebben a közösségben sokat számít, ha valaki rendszeresen jelentkezik videókkal, szerves része a színtérnek. Ezekkel a videókkal így egészen más közönséghez is eljutott, mint a korábbi, performansz-szerű politikai akciókkal. 

Mostanra egy stáb dolgozik a heti két adáson. Készítettek műsort többek között a Fidesz korai időszakáról, Polt Péter szerepéről és Pintér Sándor karrierjéről is. A Slejmet most már nézői támogatásból működtetik, Gulyás áprilisi akciói után különösen megugrottak a támogatások, havonta több mint ötezer dollárt kapnak a nézőktől.

Gulyás Márton
photo_camera Gulyás a mozgalom bejelentésekor. Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség

A csatorna körül kialakult közösség vetítéseket, beszélgetéseket is szervezett tavaly ősz óta, így indult a Közös ország klub. Idén áprilisig körülbelül 100 tagjuk volt, a mozgalom meghirdetése óta 1500-an lettek.

„Óriási kreatív feszültségek vannak az emberekben, sokkal több a tenni akarás, mint az kívülről látszik” 

– mondja Gulyás, aki azért minden jelentkezőnek elmondja, fel kell készülniük mindenféle támadásra. De szerinte már sokkal inkább tartanak attól az emberek, mi lesz 2018 után, ha nem változik semmi, mint attól, hogy a TV2 lejárató anyagot készít róluk. És az is számít, hogy hány ember vállal ilyen szerepet. „Amíg egyedül áll ki valaki, addig könnyű őt támadni. De ha több százan, több ezren vannak, akkor nem lehet egyesével leszedni őket” – mondja.

Gulyás azt mondta, nemcsak a választójogi- és eljárási törvényről, hanem a kampány- és pártfinanszírozásról, a közmédiáról és az állami vállalatok támogatásairól is szó van. Ezek együtt alkotnak olyan rendszert a mozgalom tagjai szerint, ami garantálja, hogy a Fidesz messze valódi támogatottságán felüli részvételt szerezzen a politikai életben. Az új választási rendszert a 2014-es választás előtt vezették be, csak a Fidesz és a KDNP támogatásával.

Nem vonulnak vissza

Ha tehát október 23-ig nincs változás, jönnek a tömeges, erőszakmentes polgári engedetlenségi akciók. Amikor azt kérdezem, erre is fel vannak-e készülve a jelentkezők, Gulyás azt mondja, ez a rész érdekli az embereket leginkább, bár azt azért mindenkinek elmondja, hogy ezek az akciók nem céljai a mozgalomnak, csak végső eszközei, ha nincs más lehetőség. 

„Abba nem fogunk belemenni, amibe eddig minden ellenzéki szervezet belement, hogy ha nem teljesülnek a céljaink, akkor csendben visszavonulunk.”

A témára a kormány jó előre rákapott. Rogán Antal egy konzultációs fórumon arról beszélt, „vannak Magyarországon kiképzőközpontok, ahol már embereket készítenek elő (...) , olyan aktivistákat, akiknek a polgári engedetlenség szervezése lesz a feladata ősszel”, aztán a Magyar Idők is arról írt, az országot akarják destabilizálni kormánybuktató akciókkal. Gulyás Facebook-üzenetben reagált, visszautasította a „kiképzőtábor” elnevezést, és azt mondta, nem kormányt akarnak buktatni, hanem igazságosabb választási rendszerért harcolnak, és a kormányt minősíti, ha emberek összejöveteleit és demokratikus szerveződését militáns, erőszakos dolognak állítja be.

Ha kiképzőtáborokról nincs is szó, az igaz, hogy a mozgalom elvonulásain az elméleti viták mellett a gyakorlatban is felkészülnek az erőszakmentes ellenállásra. Gyakorolják például, mit kell tenni egy ilyen akció alatt, ha intézkednek a rendőrök, hogyan kell ilyenkor viselkedni. „Egy ilyen helyzet nagyon stresszes tud lenni, fontos, hogy fel legyenek készülve erre az emberek” – mondta Gulyás, aki szerint ezek a gyakorlatok arról szólnak, az aktivisták hogyan őrizzék meg a nyugalmukat ilyen helyzetben. Az erőszakmentes ellenállásnak a politikai aktivizmusban komoly hagyományai vannak, magyar nyelven a színtéren szintén aktív Misetics Bálint szerkesztett erről egy kötetet. Gulyás elmondta, ők nem támadnak senkire, semmiképp sem akarnak emberekben kárt tenni.

link Forrás

Konkrét pártot vagy jelöltet ugyanakkor mozgalmi szinten nem támogatnak. Részben épp ez tartja össze az egészen különféle gondolkodású embereket a Közös ország klubban, mert közös politikai irányban valószínűleg nem tudnának megegyezni.

A nemzetközi mozgalmak közül a brit Labour Momentum nevű szervezete, és a Bernie Sanders-kampány az, ami leginkább inspirációt jelent számukra. Gulyás azt mondja, nem akar egyedül a mozgalom arca lenni. Azért sem, mert sokan eleve primadonnának tartják, és azért sem, mert szerinte nem jó az a mozgalom, ami csak egy emberhez kötődik, így el akarja érni, hogy más karakteres figurák is nyilvánosság elé álljanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.